1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sipri: Ydinasevallat uusivat aseistustaan kiihtyvään tahtiin

Kansainväliset rauhanturvaoperaatiot ovat usein olleet menestyksekkäitä, kertoo rauhantutkimuslaitos Sipri vuosiraportissaan.

Ulkomaat

Tukholman kansainvälinen rauhantutkimusinstituutti Sipri on julkaissut uuden, vuoden 2014 vuosikirjan. Sipri selvittää maailman aseistuksen, aseistariisunnan ja kansainvälisen turvallisuuden tilaa.

Uusimmassa vuosikirjassa Sipri (siirryt toiseen palveluun) toteaa maailman yhdeksän ydinasevallan aloittaneen uuden varustelukierroksen. Kaikki ydinaseita omistavat maat; Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Ranska, Kiina, Intia, Pakistan, Israel ja Pohjois-Korea pyrkivät uudistamaan ydinaseistustaan ja kehittämään uusia asetyyppejä.

– Huolimatta ydinaseriisunnan saamasta jatkuvasta kansainvälisestä huomiosta, ydinaseita omistavien maiden modernisointiohjelmat antavat ymmärtää, etteivät maat aio luopua ydinaseistaan nähtävissä olevassa tulevaisuudessa, sanoo Siprin vanhempi tutkija Shannon Kile.

Siprin arvion mukaan viime vuonna ydinasevaltioilla oli kaikkiaan 15 850 ydinkärkeä. Määrä oli vähentynyt edellisvuodesta noin 500:lla. Käyttövalmiina Yhdysvalloilla, Venäjällä, Ranskalla ja Britannialla oli 4 300 ydinkärkeä. Muut ydinkärjet olivat varastoituina.

Kiinaa lukuunottamatta kaikkien ydinasevaltioiden hallussaan oleva ydinkärkimäärä oli laskenut. Siprin mukaan Kiinan aikomuksena on maltillisesti lisätä ydinkärkiensä määrää. Intia ja pakistan pyrkivät kehittämään valmiuttaan rakentaa lisää ydinaseita. Pohjois-Korean aikomuksista ei ole tarkkaa tietoa.

Rauhanturvatoiminta kannattaa

Sipri on selvittänyt myös eri puolilla maailmaa käynnissä olevia rauhanturvahankkeita.

Instituutin mukaan vastoin julkisuudessa liikkuvia tietoja, rauhanturvatoiminta on usein osoittautunut hyödylliseksi. Se on toisaalta myös kansainvälisen yhteisön ainoa keino puuttua konflikteihin.

Vuonna 2014 käynnissä oli yhteensä 62 rauhanturvaoperaatiota, kolme enemmän kuin edellisvuonna.

Jos Afganistanin Isaf-operaatiota ei oteta huomioon, niissä oli mukana vajaat 150 000 henkilöä, neljä prosenttia enemmän kuin 2013.

Eniten operaatioita oli Afrikassa ja niissä oli mukana enemmän henkilöstöä kuin muissa maanosissa yhteensä.

Vuonna 2014 aloitettiin seitsemän uutta rauhanturvaoperaatiota. Niistä neljä oli Afrikassa ja kolme muuta liittyivät Ukrainan tilanteeseen.

Lue seuraavaksi