1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret suunnittelivat perheen ateriat – ammattilainen jäi kaipaamaan kasviksia

”Seiskan annan. Lapset ovat saaneet ihan hyvin päivät rakennetuksi ja hyviäkin asioita löytyy.” Näin arvioi ravitsemussuunnittelija Kati Nynäs kokkolalaisperheen nuorten ruokaviikkoa. Nuoret saivat viikon ajaksi budjetin ja vastuun perheen ruokkimisesta.

Naudanliha-kasviswokki riisin kanssa kelpaisi ravitsemussuunnittelija Kati Nynäsillekin. Kuva: Yle

Kolmen teini-ikäisen sisaruskatrassai tehtäväkseen suunnitella viikon lounaat ja päivälliset.

Kati Nynäsin mukaan heidän listallaan oli paljon valmisruokia ja liian vähän kasviksia.

– Jos he jatkaisivat tällä menolla kokonaisen vuoden, perheen ravitsemus ei olisi välttämättä kovin hyvä. Voi olla, että nuoretkin huomaisivat kaipaavansa enemmän tavallista kotiruokaa mukaan  ruokavalioon.

– Tosin näistä listoista puuttuvat aamiaiset ja iltapalat. Tästä ei näe sitä, onko niillä ollut salaatteja, omenoita ja muuta keveämpää.

Nynäsin arvion mukaan valmisruokien osuutta selittää se, että ruuanlaittoa haluttiin helpottaa. Listalla oli myös tyypillisiä nuorten lempiruokia, kuten ristikkoperunoita, ranskalaisia ja pakastepyttipannua. 

Ranskalaiset, uunimakkara, salaattia, cokista ja päälle jäätelöt.  Kati Nynäs uskoo, että monet lapset ja nuoret päätyisivät tuollaiseen ateriaan.

Kuva: Kia-Frega Prepula / Yle

– Vielä sokeripommina kolajuoma ja jäätelö päälle, ei kovin terveelliseltä vaikuta.

Toki  listoista löytyi hyvääkin: riisi, kanasuikaleet  ja wokkivihannekset näyttivät jo sellaiselta, joka täyttää lautasmallin. Nynäsiä askarruttaa kuitenkin kuitujen vähäinen  osuus ruokavaliossa. 

– Itse tehdyt pitaleivät ja ruokiin sisältyvät makaronit ovat pelkkää valkoista vehnää.

Viikon ruokalistalla oli myös päiviä, joissa sekä lounas, että päivällinen olivat raskaita. Pakastelihapullat ja pyttipannu-ateria oli hänen mukaansa "huonoimmasta päästä”.  Nynäs olisi kaivannut mukaan myös kasvisruokaa.

– Kasvisruokapäivä kerran viikossa olisi ihan hyvä idea ja kalaa saisi olla edes kaksi kertaa viikossa. 

Yhtenä päivänä ruokalistalla oli kaksi keittoa, makkaraperunat ja kalakeitto.

– Nämä olisi voinut jakaa niin, että ovat eri päivinä, sillä tavalla päiviä olisi  saatu keveämmiiksi. 

Kokkolalaisnuorten viikon ruokalistoja tarkastellut ravitsemussuunnittelija Kati Nynäs hyväksyy pakastealtaan satoakin.

– Tuoreita vihanneksia saisi olla enemmän. Wokkivihanneksetkin ovat hyviä, mutta paljonko niistä riittää henkeä kohti? Pakastevihanneksia  kannattaa käyttää. Mutta lautasmalli, jossa puolet pitäisi olla vihanneksia, saatta jäädä toteutumatta pakasteiden kanssa.