1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaupunkikuva kukkii tavallista myöhemmin – kotipihoillakin sesonki vielä meneillään

Meri-Lapin kaupungeissa kesäkukat ovat alkaneet ilmestyä julkisten paikkojen piristykseksi, vaikka osa kukkasista odottaa vielä lämpimämpiä säitä. Kotipihojen kaunistajatkin ovat jättäneet kukkaostoksensa myöhempään ajankohtaan tänä kesänä, kerrotaan kasvitarhalta.

kukat
Kaupungin kesätyöntekijät
Kati Siponmaa / Yle

Viileä alkukesä on myöhästyttänyt kaupunkien viherilmeen kukkaan puhkeamista. Kemissä kesäkukkien laitto on jäänyt juhannusviikolle ja puistosuunnittelija Aino Krigsholmin mukaan voi mennä juhannuksen ylikin säästä riippuen.

Kemi ja Tornio satsaavat kaupunkikuvan kaunistamiseen suunnilleen saman summan. Torniossa samalla rahalla saadaan reilummin kukkaloistoa, sillä kaupungilla on omaa taimituotantoa.

– Tänä kesänä meillä istutetaan noin 15 000 kukkaa, joskus on ollut jopa 20 000, sanoo puistopuolen työnjohtaja Sirpa Kemi Torniosta.

Omasta taimituotannosta riittää sulostuttamaan kaupunkikuvaa laajemminkin.

– Mehän annamme kukkia kyläyhdistyksille ja tukkuhinnalla myydään myös vanhainkodeille. Leikkipuistoihin satsaamme nyt, esimerkiksi Hakalan puistoa olemme uudistamassa ja sinne tulee ainakin 2000 kukkaa isoon rinnepenkkiin, Kemi kertoo.

Torniossa kesäkukkiin käytetään 10- 12 000 euroa, mutta Sirpa Kemi huomauttaa kukkia olevan silti vähintään 100 000 euron edestä juuri taimituotannon ansiosta.

Kemissä kukkaloisto antaa vielä odottaa

Kemissä keäskukkiin satsataan hieman vähemmän kuin edellisvuonna, noin 10 000 euroa. Kaikkia hankittua kasveja ei vielä ole kaupunkimiljööseen istutettu, sillä sää on sanellut töiden aikataulua.

– Nyt meni juhannusviikolle ja voi olla että menee juhannuksen ylikin. Seuraamme säätä, että laitammeko vielä kaikkea, sanoo puistosuunnittelija Aino Krigsholm.

Viileä alkukesä on tarjonnut kesäkukille rankinta mahdollista kesäsäätä.

– Tuuliolot ovat ne, jotka sanelevat. Sadekaan ei niin paha ole, mutta yhdessä tuulen kanssa se saa aikaan aikamoista tuhoa, Krigsholm huokaa.

Kesäkukkien myynti käynnistynyt hitaasti

Kasvitarhalla kolea alkukesä näkyy niin, että vielä juhannusviikolla myydään täyttä häkää kesäkukkia.

– Verkkaisesti on lähtenyt myynti käyntiin tänä kesänä, kun joskus vilkkain viikko on ollut toukokuun viimeinen viikko, toteaa puutarhayrittäjä Auli Tasala

Tasalan mukaan moni kotipiha on vielä vailla kesäkukkia ja näinä aikoina on vasta uskaltauduttu laittamaan hautojakin kesäkuntoon.

Kotipihojen ja -parvekkeiden kukissa hehkuu värit

Kotipihoilla mennään monesti vahvasti omien mieltymysten mukaan, mutta aina silloin tällöin tulee uusia villityksiä. Kolme vuotta sitten Tasalan kasvitarhassakin myytiin villinä mustia kesäkukkia.

Amppelit toistavat kukkien värejä
Kati Siponmaa / Yle

– Mustan suosio on vähän laskenut. Silloin kolme vuotta sitten se vietiin käsistä jo toukokuussa ja viime vuonnakin oli vielä kyselijöitä, mutta nyt ei ole selvästikään enää hitti.

Tänä keväänä Tasala on huomannut useampia värejä ja lajeja sisältävien valmiiden amppeleiden olevan suosiossa, kun joskus myytiin vain yksivärisiä. Tämän kevään uutuus on ollut myös monenkirjavat amppelit perinteisten valkoisten ja ruskeiden kippojen lisäksi.

– On ollut mukava harrastaa värileikkiä, jossa amppeleihin on sävytetty niihin hyvin sopivia kukkia. Tämä on ollut itsellekin piristys, kertoo pitkään alalla toiminut Tasala.

Yle Perämeren Pihalla-sarjassa käsittelemme kesän mittaan erilaisia pihaan ja puutarhaan liittyviä asioita ja ilmiöitä aina maanantaisin netissä ja radiossa noin klo 17.30.

Voit osallistua sarjan tekoon lähettämällä meille puutarha-aiheisia kysymyksiä sähköpostilla osoitteeseen perameri@yle.fi.

Lue seuraavaksi