Puolustusvoimien kirje yllätti turkulaisnaisen – "Huvitti, että armeijan käymätön kutsutaan ammuskelemaan"

Puolustusvoimien sotaharjoituksiin kutsutaan myös henkilöitä, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta. Kutsun voi saada esimerkiksi valtion siviilivirassa työskennellyt henkilö. Soila Lindholm, joka ei ole käynyt armeijaa, ehti ihmetellä, miksi Puolustusvoimat tarjoaa hänelle taistelukoulutusta.

Kotimaa
Sotilaita lähdössä lomalle.
Jarmo Nuotio / Yle

Turkulainen Soila Lindholm yllättyi postinsa sisällöstä eräänä alkukesän päivänä. Hän sai Puolustusvoimien virallisessa kirjekuoressa kutsun saapua vapaaehtoiseen harjoitukseen Porin prikaatiin syyskuussa.

– Kieltämättä kirje yllätti. Sekoitin sen ensi alkuun reserviläiskirjeisiin, joita Puolustusvoimat on lähetellyt toukokuusta alkaen. Ihmettelin, että lähetetäänkö reserviläiskirjeitä myös naisille, jotka eivät ole suorittaneet varusmiespalvelusta, Lindholm kertoo.

– Saamani kutsu sisältää harjoituksen viikko-ohjelman, johon kuuluu muun muassa taistelu- ja pioneerivälinekoulutusta. Minulle myös luvataan jakaa maastopuku, jalkineet ja päähine.

Soila yritti heti samana iltana hakea internetistä lisätietoa.

– Onko minulta mennyt jotain ohi, vai mikä tässä on kyseessä, ajattelin.

Seuraavana päivänä Lindholm soitti Puolustusvoimien Lounais-Suomen aluetoimistoon. Hänelle selvisi, että kirje liittyy hänen työhistoriaansa.

– Puhelimessa minulle kerrottiin, että kyseessä on toimistosihteerille suunniteltu koulutus, jonka voisin halutessani käydä.

– Olen työskennellyt hetken aikaa tiedotustöissä valtion siviilivirassa, jonka päättymisestä on jo lähes neljä vuotta. Nimeni on jäänyt johonkin rekisteriin pyörimään, ja siksi sain kirjeen.

Puolustusvoimat: Kutsu aivan oikeaan osoitteeseen

Komentaja Sami Iso-Lauri Lounais-Suomen aluetoimistosta kertoo, että kirjeessä kutsuttiin vapaaehtoiseen harjoitukseen henkilöitä, joilla on sodan ajan sijoitus Puolustusvoimien joukoissa.

– Kyseisellä henkilöllä on aikaisempaa työhistoriaa eräässä valtion virastossa. Viraston kautta hänelle on tullut osaamista, joka näkyy meidän järjestelmissä. Tämän osaamistiedon kautta hänet on sijoitettu tehtävään sodan ajan joukkoon.

Iso-Lauri kertoo, että esimerkiksi siviilityö Puolustusvoimissa voi johtaa harjoituskutsuun.

– Meillähän työskentelee paljon siviilihenkilöstöä, joka ei ole suorittanut varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta. Tällaisille henkilöille syntyy osaamista päivittäisen työtehtävän kautta. Työtehtävät saattavat jatkua hyvinkin samanlaisina myös poikkeusoloissa.

Iso-Lauri sanoo, että lähtökohtaisesti harjoituksiin kutsutuista varsin pieni osa on sellaisia, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta.

– Siviilihenkilöstöllämme on kuitenkin paljon tehtäviä, jotka edellyttävät muunlaista ammattiosaamista kuin sotilaan tehtävät. Sotilaskoulutus ei suoraan kehitä esimerkiksi toimistosihteerin osaamista, mutta silti toimistosihteeri voi olla todella tärkeä vaikkapa esikuntatehtävissä.

Soila Lindholm olisi halunnut tietää sijoittamisestaan sodan ajan tehtävään jo työskentelyaikanaan.

– Kun toimin siviilivirassani, missään vaiheessa ei tullut ilmi, että tulossa voi olla kutsuja tämänkaltaisiin harjoituksiin.

– Tapaus on herättänyt lähinnä huvitusta ja on ollut hauska keskustelunaihe nykyisellä työpaikallani. Tuntui ajatuksena hauskalta, että pääsisin ilman sotilaskoulutusta tuonne jonnekin ammuskelemaan, Lindholm naurahtaa.

Lindholm kertoo kieltäytyneensä kutsusta.

– En kyllä ajatellut mennä. Kieltäytymiseni ei ollut aluetoimistolle ongelma.