Lapin äänikuningatar Kulmuni poliittisessa nosteessa

Torniolainen kansanedustaja Katri Kulmuni on saanut merkittäviä valiokuntapaikkoja, joita ei yleensä anneta ensimmäisen kauden kansanedustajalle.

kansanedustajat
Katri Kulmuni
Jarno Tiihonen / Yle

Kevään eduskuntavaaleissa Lapin äänikuningattareksi noussut torniolainen Katri Kulmuni on saanut merkittäviä valiokuntapaikkoja, joita ei yleensä anneta ensimmäisen kauden kansanedustajalle.

– Mahdollisuuksia on annettu. Valiokuntavalinnoissa sain jonkin verran tahtoani läpi. Mutta kieltämättä etenkin suuren valiokunnan jäsenyys, ulkoasiain valiokunnan varajäsenyys ja talousvaliokunnan jäsenyys ovat sellaisia, joissa harvemmin nähdään ensimmäisen kauden edustajia, Kulmuni sanoo.

Kulmuni ei ole jäänyt makustelemaan menestystään. Hän on ryhtynyt töihin.

– Työt ovat alkaneet. Ei tässä kannata alkaa fiilistellä. Kassissa on kasa papereita, joita pitää lukea iltaisin ja viikonloppuisin.

Vaalilupauksena koulutuksen ja sote-palveluiden turvaaminen

Kulmunin vaalilupauksia olivat muun muassa koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaaminen. Keskustavetoinen hallitus tasapainottaa julkista taloutta leikkaamalla juuri esimerkiksi koulutuksesta ja uudistamalla sosiaali- ja terveyspalveluja.

– Sote sai hallitusohjelmassa tietynlaiset raamit, mutta vieläkään emme tiedä, miten palvelut käytännössä toteutetaan. Papereissa kuitenkin lukee 19 aluetta korkeintaan, mikä on mielestäni erittäin hyvä kirjaus Länsi-Pohjalle. Toivottavasti Länsi-Pohjassa edelleen jatkuu korkeatasoisena erikoissairaanhoito.

– Koulutus vaikuttaa tässä vaiheessa vaikeammalta. Laiha lohtu lienee, että leikataan vähemmän kuin edellisellä hallituskaudella. Toivottavasti ammattikoulutuksen sisällä saadaan tehtyä sellaista tiivistämistä, että ei tarvitse mennä opetuspaikkaleikkauksiin.

Tierahoja saatava myös Lappiin

Sekä sote- että koulutuskysymykset koskettavat myös lappilaisia. Tulevalla hallituskaudella tulee käsittelyyn monia muitakin Lapin kannalta tärkeitä asioita.

– Hallitusohjelmaan on kirjattu että avilta ja elyltä saataisiin siirrettyä tehtäviä maakunnallisille toimijoille. Sitten se, miten kunnilta saadaan säästettyä miljardi, kiinnostaa kovasti, koska olen mukana myös kuntapolitiikassa. Siihen työhön toivon pääseväni osallistumaan.

– Sitten on puhuttu 1,6 miljardin infrapanostuksesta. Siellä perustienpitoon tulee 600 miljoonaa, josta pitäisi tulla osuuksia myös Lappiin. Kansanedustajien tehtävä on nostaa esille hankkeita. Puhumattakaan isoista hankkeista eli Simon ja Oulun välisen tien kuntoon laittaminen sekä käasivarren iso tiehanke.

Kemi-Tornio -seudulla puhuttaa erityisesti vientiteollisuus.

– Täällä vienti on tippunut niin rajusti, että olemme suunnilleen vuoden 2008 tilanteessa. Se on kuitenkin ollut positiivista, että Euroopassa talous on lähtenyt nousuun ja meilläkin tehtaat ovat päässeet jauhamaan täysillä.

Ei ole vapaa-ajan ongelmia

Kulmuni toteaa, että hänen ei tarvitse pohtia vapaa-ajan tekemisiään.

–Ei tarvitse. Kun harrastuksesta tuli leipätyö, niin siitä olen kiitollinen. Tällä hommalla pystyy elämään. Kyllähän tämä on sitten 24/7. Asioita pohtii illallakin ja jos puhelin pirisee, niin kyllä siihen sitten vastaa.

Katri Kulmuni on valittu suuren, talous- ja lakivaliokunnan jäseneksi sekä uskoasiain valiokunnan varajäseneksi.

Lisäksi hän on Pohjoismaiden neuvoston ja Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan jäsen sekä jälkimmäisessä Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä hän on Suomen valtuuskunnan varajäsen.