1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Kokoomus: Rovaniemen säästettävä 18 miljoonaa heti ja ensi vuonna enemmän

Kokoomuksen valtuustoryhmä vaatii kaupunkiin tiukkaa kulukuria, isoa rakenneremonttia ja osaavaa johtamista. Ryhmän mukaan veronmaksajat ja kokonaisveroaste on jätettävä työllisyyssyistä rauhaan.

Kuva: YLE Grafiikka

Kokoomuksen valtuustoryhmä on huolissaan Rovaniemen kaupungin talouden tasapainottamisohjelmasta. Kokoomuksen mukaan viime vuoden tilinpäätöksen pohjalta on selvää, että talouden tasapainottamisohjelma ei ole onnistumassa  toivotusti.

Talouden tasapainottamisohjelman mukaisia säästöjä on jäänyt kokoomuksen mukaan toteutumatta 2 miljoonan euron edestä, ja lisätuloja on saatu yli 3 miljoonaa euroa vähemmän kuin piti. Lisäksi henkilöstöhallinnon kokonaiskulut ovat kasvussa.

Tiedotteessaan kokoomuksen valtuustoryhmä toteaa kaupungin tarvitsevan 18 miljoonan euron säästöt tai lisätulot vielä tänä vuonna. Ensi vuonna Rovaniemellä on ryhmän mukaan säästettävä 24 miljoonaa euroa.

Palvelut karsintaan

Kokoomuksen valtuustoryhmä katsoo, että rovaniemeläisiä uhkaavat nyt verojen ja palvelumaksujen korotukset, palvelujen karsinta ja myös nykyisen palvelutason lasku. Ryhmän mukaan nyt tarivttaisiin iso rakenneuudistusremontti ja osaavaa muutosjohtamista.

Käytännössä kokoomus lähtisi Rovaniemellä hakemaan säästöjä esimerkiksi perusopetuksen rakenneuudistuksilla, kiinteistömassan salkuttamisella ja konsernihallinnon kehittämisellä.

Kulukurin ja rakenneuudistusten lisäksi kokoomus vaatii Rovaniemelle myös aktiivista myyntiotetta, jotta kaupunki saisi hankittua talouden tasapainottamisohjelman mukaiset vähintään 5 miljoonan euron vuosittaiset lisätulot. Kokoomuksen valtuustoryhmän mielestä vaadittu lisätulopotti on myös liian pieni, ja kaupungin tulisi pyrkiä kunnianhimoisesti vähintään 12–15 miljoonan vuosittaisiin lisätuloihin.