1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Upseerisuvun vesa erosi reservistä – on nyt aktiivinen pasifisti: "Isänmaani on maapallo"

Antti Sipilän molemmat isoisät olivat upseereita, joten armeija oli käytävä. Myöhemmin Sipilä ryhtyi aseistakieltäytyjäksi, koska ei halua tappaa. Reservistä on eroaa tänä vuonna ennätysmäärä sotilaita.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Antti Sipilä ei ole ihan tyypillinen aseistakieltäytyjä, sillä hän on käynyt armeijan. Sipilä meni armeijaan, koska se nyt vain oli maan tapa.

– En miettinyt tätä asiaa niin nuorena. Molemmat isoisäni olivat upseereita, joten siinä oli tietty painolasti nuorelle miehelle.

Kaverin totaalikieltäytyminen kylvi mieleen siemenen, joka kypsyi vuosien mittaan päätökseksi erota reservistä. Se tapahtui joitakin vuosia sitten.

– Muistoja on lähinnä kiusaamisesta ja simputuksesta, joten niistä ei ollut vaikea päästää irti. Luulen, että aika monilla aika kultaa inttimuistot.

Armeijasta eronneita ennätysmäärä

Tänä vuonna armeijasta eroaminen on kiihtynyt kesää kohti. Eroa-armeijasta.fi-sivuston mukaan reservistä lähti toukokuussa peräti 240 sotilasta.

Luulen, että aika monilla aika kultaa inttimuistot.

Antti Sipilä

Lähtijöitä on ollut koko alkuvuoden aikana noin 500. Jo nyt tiedetään, että lähtijöiden määrä nousee tänä vuonna uuteen ennätykseen.

Antti Sipilän päätös kypsyi hitaasti.

– Siihen oli lopulta monta syytä. Päällimmäisenä tulee puhtaasti sodan ja tappamisen vastainen ideologia, joka oli olemassa jo ennen päätöstä, Sipilä kertoo.

Diplomatiaa ja kaupankäyntiä

Antti Sipilä on nykyään Aseistakieltäytyjäliiton hallituksen jäsen. Kun häneltä kysyy suhteesta isänmaahan, vastaus on seuraava:

– Isänmaani on koko maapallo. Nämä viivat, joita piirretään paperiin ja sanotaan että tämä on Suomi ja tämä Ruotsi, ovat vain keksittyjä jakolinjoja ihmisten välillä.

Maanpuolustus ja sota herättävät Sipilässä negatiivisia ajatuksia.

– En pystyisi käyttämään väkivaltaa hyvällä omallatunnolla mistään syystä. Olen siinä mielessä hyvin pasifistinen. Diplomatialla ja kaupankäynnillä voidaan välttää näitä asioita.

Venäjällä ei ole mitään järjellisiä syitä uhitella. Suomi ei ole minkään ulkovallan uhkaama.

Antti Sipilä

"Suomea ei uhkaa kukaan"

Sipilä muistuttaa, että Euroopassa on ollut yhtäjaksoinen 70 vuoden rauha lukuun ottamatta Balkanin ja Ukrainan kriisejä.

Hänen mielestään Suomi voisi näyttää esimerkkiä aseistariisuutumisessa.

– Vaikka olemme Venäjän naapurissa, Venäjällä ei ole mitään järjellisiä syitä uhitella sen enempää. Suomi ei ole mielestäni minkään ulkovallan uhkaama. Jos ei oteta huomioon Natoa, johon meitä yritetään väkipakolla liittää.