Rosenlewin talon suuret huoneet haastavat uuden omistajan

Rosenlewin entisen pääkonttorin uumenista löytyy mahtavia saleja ja marmorisia seiniä. Uudella omistajalla onkin nyt edessä mielenkiintoinen urakka, miten tilat saadaan parhaiten muunnettua toimisto- ja asuinkäyttöön.

kulttuuri
Rosenlewin kiinteistön sali
Katja Halinen / Yle

Jos Porissa joenrannan läheisyydessä sijaitsevan rakennuksen seinät osaisivat puhua, olisi niillä monenkirjavaa kerrottavaa. Nyt Rosenlewin entinen pääkonttori on päätymässä asuin- ja toimistokäyttöön.

SR-kiinteistöt tekee parhaillaan suunnitelmia arvokiinteistön tulevasta käytöstä. Se siirtyy yhtiön omistukseen lähipäivinä. Toimitusjohtaja Jali Prihti kertoo, että rakennuksen remontoiminen tulee olemaan haastavaa, mutta se aiotaan tehdä vanhaa kunnioittaen.

– Tässä edetään rauhassa ja maltilla. Suunnitelmien tekoa jatketaan edelleen. Konttorin vanha osa on todella upea valtavine huoneineen. Se on aikanaan ollut asuintilana ja on vaikea kuvitella löytävänsä niille mitään toimisto- tai liiketilakäyttöä.

C.J. Heidekenin suunnittelema rakennus valmistui 1850-luvulla ja se oli alkujaan Fredrik Wilhelm Rosenlewin yksityisasunto. Sittemmin se toimi Oy W. Rosenlew Ab:n pääkonttorina vuoteen 1987 saakka. Porin kaupunki osti kiinteistön irtaimistoineen vuonna 2005.

Esimerkiksi jo vanha ruokailusali on kooltaan 70 neliömetriä. Prihtin mukaan jää nähtäväksi, miten isoista tiloista saadaan muokattua nykyajalle sopivia asuinsijoja.