Hyppää sisältöön

Kesy minihevonen on kuin lempeä poni – opastaa myös sokean perille

Miniatyyrihevonen on lempeä lemmikki. Pienen kokonsa vuoksi siitä ei ole ratsuksi, mutta se vetää sujuvasti kärryjä ja pelaa jopa palloa. Maailmalla minihevosista koulutetaan sokeiden oppaita.

Erja Bäckmanilla on ollut jo aiemmin islanninhevosia, mutta nyt aitauksessa kirmailee myös miniatyyrihevosia.

– Kun ensimmäisen kerran näin niitä, niin ihastuin. Ne ovat kuin arabialaisia minikoossa eli kauneimpia mahdollisia, suitsuttaa kahden miniatyyrihevosen emäntä.

Mustavalkoinen Pikku-Ukko eli Ava ja kuusivuotias tamma Rosie käyttäytyvät kilttien korien tapaan eli ne kiehnäävät jaloissa. Erja Bäckman tietää, että ihmisläheisyys kuuluu minihepan luonteenpiirteisiin.

Jos ne päästäisi vapauteen, matka pysähtyisi ensimmäiseen ruohotuppoon.

Erja Bäckman

– Ne eivät ole poneja, vaan niillä on hevosen luonne. Kaikki tapaamani miniatyyrihevoset ovat olleet nöyriä ja ihmisläheisiä. Nämä meidän hevosemme ovat tottuneet lapsiin ja hälinään.

Erja Bäckman ja Ava eli Pikku-Ukko sekä Rosie. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Lempeys on varmasti yksi niistä piirteistä, joiden vuoksi muun muassa USA:ssa miniatyyrihevosista koulutetaan sokeiden oppaita. Silloin ne pystyvät oppimaan myös sisäsiisteiksi.

– Ne ovat rohkeita ja pitkäikäisiä. Siksikin miniatyyrihevoset ovat hyviä oppaita sokeille, kehuu Bäckman.

Koirat lenkkikavereina

Varsinaisia ratsuja miniatyyrihevoset eivät ole, siihen niiden koko on aivan liian pieni. Ihanteellisin säkäkorkeus miniatyyrihevosella on alle 86 senttiä. Rosien säkä on 74-76 senttiä ja Pikku-Ukon vähän alle 80.

Pikku-Ukko ja Rosie kiertävät lasten ja aikuisten juhlissa rapsutettavina. Lapset voivat muun muassa palmikoida niiden harjaa ja pienimmät heistä voivat myös ratsastaa kaksikolla.

Miniatyyrihevosen kavioon kävisi melkein pieni tinakenkä. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Ohikulkija saattaisi hieraista silmiään, jos hän näkisi Erja Bäckmanin lenkittämässä lemmikkejään. Sulassa sovussa, vierekkäin hihnassa, juoksevat minihevoset ja valjakkokoira huskyt. Minihepat kulkevat hihnassa myös polkupyörän vierellä.

Minihevosten aitauksessa lojuu kahvakuulan näköinen pallo. Se on Pikku-Ukkoa ja Rosieta varten. Hevoset nappaavat pallon kahvasta kiinni ja heittelevät sitä. Ne voivat pukata palloa myös päällään ja jaloillaan.

– Jos ne päästäisi vapauteen, matka pysähtyisi ensimmäiseen ruohotuppoon. Kyllä ne pihamaalle jäisivät, hymähtää Erja Bäckman.

.
.