Talvivaara syö nyt 11 miljoonaa euroa kuukaudessa – Elinkeinoministeri: "Sitä menoa ei kovin pitkään voida jatkaa"

Valtio aikoo tehdä Talvivaaran kohtalosta päätöksiä hyvin nopeasti, kertoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) maanantaina Talvivaarassa. Rehn ei ota kantaa, onko kaivoksen sulkeminen edelleen vaihtoehto. Toiminta Talvivaarassa ei kuitenkaan jatku ilman yksityistä lisärahaa.

Talvivaara
Elinkeinoministeri Olli Rehn vierailemassa Talvivaaran kaivoksella.
Kalle Heikkinen / Yle

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) vieraili maanantaina Sotkamossa Talvivaaran kaivosalueella. Rehn ei ottanut kantaa moneenkaan kysymykseen, vaan toisteli, että Talvivaaraan on löydettävä ratkaisu, joka on kestävä niin luonnon, rahoituksen kuin aluetaloudenkin kannalta.

– En halua heikentää Suomen valtion tai veronmaksajien neuvotteluasemaa paljastamalla yksityiskohtia käynnissä olevista neuvotteluista.

– Pyrimme löytämään taloudellisesti kestävän ratkaisun ja siitä käydään tällä hetkellä neuvotteluja. Kannattaa muistaa, että tällä hetkellä Talvivaara maksaa suomalaiselle veronmaksajalle noin 11 miljoonaa euroa kuukaudessa. Sitä menoa ei kovin pitkään voida jatkaa, ja senkin takia olemme aktiivisesti hakeneet tähän mukaan yksityisiä sijoittajia, sanoi Rehn.

Ylen tietojen mukaan Talvivaarassa ollaan valmiita aloittamaan malmin louhinta uudelleen hyvin pian. Avolouhoksen pohjoinen osa on tyhjennetty vedestä, ja louhinta- sekä kuljetuskalustoa on pitkän seisonnan jälkeen valmisteltu uudelleen töihin. Ministeri ei antanut selkeää vastausta, aloitetaanko louhinta uudelleen jo tänä kesänä.

– Se on mahdollista, ja se liittyy myös ympäristöongelmien ja vesiensuojeluun liittyvien ongelmien ratkaisemiseen, mutta palataan siihen, kun olemme vähän pidemmällä noissa neuvotteluissa.

Julkisuudessa on arvailtu, että pörssissä noteerattu Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj olisi vaihtoehto yksityisen rahan hankkimisessa Talvivaaraan.

– En sulje pois sitä vaihtoehtoa, mutta se ei ole tällä hetkellä pääsuunta neuvotteluissa, Rehn sanoi.

Emme voi ajatella, että menisimme ensi talvea ilman kestävämpiä ratkaisuja.

Olli Rehn

Pekka Perän tämänhetkistä asemaa tai aiempia tekoja Rehn ei pitänyt tarpeellisena kommentoida.

Nopeita ratkaisuja

Vesienhallinta on edelleen yksi kohtalonkysymyksistä.

– Emme voi ajatella, että menisimme ensi talvea ilman kestävämpiä ratkaisuja. Purkuputki on tässä yksi olennainen tekijä. Se on tällä hetkellä Vaasan hallinto-oikeuden käsittelyssä ja siitä varmastikin päätöksiä tulee aika pian, Olli Rehn toteaa.

Rehn lupaa valtiolta nopeita ratkaisuja Talvivaaraan.

– Olen täällä sen takia, että pyrin varmistamaan päätöksenteon tietoperustaa ja saamaan tarkan kuvan siitä, missä täällä mennään, mikä on vaikutus Kainuun aluetalouteen ja työllisyyteen. Hyvin pian varmasti kyetään tekemään asiassa valtion puolelta päätöksiä.