Nepal avasi maailmanperintökohteita järistyksen jälkeen

Nepal on avannut useita huhtikuun maanjäristyksissä vaurioituneita Unescon maailmanperintökohteita jälleen turisteille huolimatta järjestön varoituksista, että monet niistä ovat edelleen romahtamisvaarassa. Maa arvioi maanantaina myös tarvitsevansa järistyksen tuhojen korjaamiseen lähes 6 miljardia euroa seuraavien viiden vuoden aikana.

Ulkomaat
Bhaktapur Nepal.
Hemanta Shrestha / EPA

Nepal on avannut maanantaina useita huhtikuisessa maanjäristyksissä vaurioituneita Unescon maailmanperintölistaan kuuluvia historiallisia kohteita, huolimatta järjestön varoituksista, että useat niistä ovat yhä vaarallisen epävakaita.

Huhtikuun kahdessa voimakkaassa maanjäristyksessä kuoli lähes 9 000 ihmistä ja satojatuhansia rakennuksia vaurioitui.

Maanantaina avattiin kuusi seitsemästä vaurioituneesta kohteesta. Ne suljettiin järistysten jälkeen niille aiheutuneiden vaurioiden sekä vaurioituneiden rakennusten vierailijoille aiheuttaman mahdollisen vaaran vuoksi. Järistyksessä vaurioitui lähes 750 Unescon listan kohteisiin kuuluvaa rakennusta. Viranomaisten mukaan niiden korjaamiseen tarvitaan ainakin 16 miljoonaa euroa.

Nepalin turismiministeri Kripasur Sherpa puhui Bhaktapurin kaupungissa järjestetyssä avajaisseremoniassa. Sadat ihmiset kerääntyivät seuraamaan seremoniaa kaupungissa, jossa sijaitsevat useat vanhat temppelit ovat maailmanperintölistalla.

Vanhimmat temppeleistä ovat peräisin 1100-luvulta. Ennen järistyksiä noin 1 000 ulkomaalaista päivässä vieraili Bhaktapurissa, pääkaupunki Katmandun itäpuolella. Vuosittain Nepalissa on vieraillut jopa 800 000 turistia ja maan talous on voimakkaasti riippuvainen turismista.

– Pyydämme ihmisiä tulemaan lomailemaan Nepaliin auttamaan maan jälleenrakennuksessa, Sherpa sanoi.

Suurin osa turisteista lähti Nepalista järistysten jälkeen, mutta maassa on tällä hetkellä myös sadekausi, jolloin turisteja on tavallisestikin vähemmän. Kathmandulaisen ajatuspajan mukaan jopa 80 prosenttia hotellivarauksista on peruttu järistysten jälkeen.

"Kohteiden avaaminen ei muuta mitään"

Nepalissa toimiva brittiläinen matkatoimistoyrittäjä Simon Watkinson kertoi uutistoimisto AFP:lle, että maailmanperintökohteiden avaaminen uudelleen ei toisi turisteja takaisin.

– Se ei muuta mitään, sillä monet maat ovat antaneet matkustusvaroituksia, joiden mukaan Nepaliin ei ole turvallista matkustaa, Watkinson sanoi.

Nepalin arkeologisen viraston johtaja Bhesh Narayan Dahal sanoi puolestaan, että Nepalissa on turvallista.

– Älkää huolehtiko siitä. Tämä on selkeä viestimme tänään. Kohteiden uudelleenavaaminen alkaa tänään, jotta tulevalla turistikaudella syksyllä turistit voivat saapua, hän sanoi.

Dahalin mukaan vierailijoiden turvaamiseksi on tehty varotoimenpiteitä, ja esimerkiksi kypäriä olisi tarjolla paikoissa, joissa niitä tarvittaisiin. Unesco varoitti viime viikolla, että useat kohteet ovat edelleen epävakaita ja se kehotti olemaan avaamatta niitä vielä. Se pyysi mahdollisia turisteja olemaan kohteissa erityisen varovaisia ja harkitsemaan niissä vierailemista kahdesti.

– Kohteissa on edelleen romahtamisvaara. Eräässä kohteessa koko julkisivu on vaarassa romahtaa, sen alle ei voi päästää ihmisiä, Unescon Nepalin maajohtaja Christian Manhart sanoi.

Jälleenrakennukseen tarvitaan miljardeja

Nepal myös sanoi maanantaina, että se aikoo pyytää lähes 6 miljardia euroa ulkomaista apua järistyksen tuhojen korjaamiseksi seuraavien viiden vuoden aikana.

Valtiovarainministeriön mukaan 60 valtiota ja avustusjärjestöä on kutsuttu kesäkuun lopulla avustusrahojen koordinointia varten järjestettävään konferenssiin. Hallitus sanoi, että mahdolliset lahjoittajat, jotka eivät voi sitoutua antamaan lisärahoitusta, voisivat auttaa Nepalia antamalla maan velkoja anteeksi tai muuttaa niiden takaisinmaksun aikatauluja. Maa käyttää nykyään yli 260 miljoonaa euroa vuodessa velkojensa maksamiseen.

Nepalin tilastokeskus arvioi maan talouskasvun hidastuvan alimmalle tasolle kahdeksaan vuoteen, noin 3 prosenttiin aiemmin ennustetusta 4,6 prosentista.

Neljäsosa nepalilaisista elää alle vähän yli eurolla päivässä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters