Tuhotalkoot tarpeen – tulokas Himalajalta sinkoaa siemeniään seitsemän metrin päähän

Tampereen Pyynikillä on kitketty vieraita kasvilajeja vapaaehtoisten voimin. Ympäristösuojeluyhdistyksen talkoissa iskettiin jättipalsamin kimppuun.

luonto
Ryhmä ihmisiä kitkemässä rantamaisemassa jättipalsamia.
Tampereen ympäristönsuojeluyhdistys kokosi vapaaehtoisia jättipalsamia torjumaan.Matti Vikman / YLe

Pyynikin kesäteatterin läheisyydessä Tampereella työskenteli alkuviikosta talkoolaisia, jotka perkasivat luontoa vieraslajeista.

Vieraslajit ovat tulokaslajeja, jotka vievät elintilaa kotoperäisiltä lajeilta.

Vieraslajit vaativat aktiivista torjuntaa. Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksen kohteena oli tällä kertaa jättipalsami, joka on kotoisin Himalajalta.

– Viikko sitten täällä samalla alueella poistettiin jättiputkea. Silloin huomasimme, että jättipalsamia on vielä niin paljon, että uudet talkoot olivat tarpeen, kertoo Ari Nieminen Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksestä.

Puutarhajätteen sivutuote

Pyynikin kesäteatterin ja Pyhäjärven välisellä ranta-alueella vieraslajien kimpussa hääri kuusi talkoolaista. Harjun alareunasta nousi jättipalsamia. Sitä voi onneksi käsitellä paljain käsin.

Yksi ainoa jättipalsami sinkoaa siemeniään seitsemän metrin säteelle ympäristöönsä.

Ari Nieminen

Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Jari-Pekka Tammisen mukaan alkukesä on parasta aikaa vieraslajien hävittämiseen. Kasvien siemenet eivät vielä ole levinneet luontoon, mikä helpottaa vieraslajien torjumista.

– Jättipalsami on levinnyt tänne todennäköisesti ihmisten mukana. Tänne on voitu aikanaan kipata puutarhajätettä, Tamminen toteaa.

– Yksi ainoa jättipalsami sinkoaa siemeniään seitsemän metrin säteelle ympäristöönsä, mikä tuottaa suuren määrän uusia kasveja, Ari Nieminen kertoo.

Älä vie metsän reunaan

Ari Niemisen mukaan kotipuutarhasta kitketyt kasvit pitäisi kompostoida omalle tontille. Jätteitä ei pitäisi viedä metsän reunaan. Näin voitaisiin suojella Pyynikin kaltaisia arvokkaita alueita.

– Pyynikki on luonnonsuojelualue. Jos näitä vieraslajeja ei kitketä, ne valtaavat koko paikan, Jari-Pekka Tamminen sanoo.

Miehet muistelevat Tampereen ympäristösuojeluyhdistyksen järjestäneen talkoita jo kolmen vuoden aikana Pyynikillä. Jokainen voi tehdä jotain luonnon hyväksi, missä sitten liikkuukin.

– Luonnonsuojeluliiton sivuilla on tietoa vieraslajeista. Sieltä löytyy myös linkkejä, joiden avulla kasvien tunnistaminen helpottuu, kertoo Ari Nieminen.