Hyppää sisältöön

Älä siinä huido! – Hyttysten pistoilta ei voi välttyä kokonaan, mutta niihin voi totutella

Hyttyskesä on käynnistymässä näillä näppäimillä. Etelä- ja Keski-Suomessa yksilöt ovat aloittaneet lentonsa. Myös pohjoisimmassa Lapissa lammikoissa ensimmäiset yksilöt ovat aloittaneet lentonsa.

Kuva: Jari Vesa / Yle

Hyttysten määrä vaihtelee Suomessa alueittain. Eteläisessä Suomessa hyttyskesä on käynnistynyt tavalliseen tapaan, mutta pohjoisessa hyttyskesä on viivästynyt. Pohjoisimmassa Lapissa oli ely-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan lunta vielä siinä vaiheessa, kun etelässä maa kylpi täysin lumettomana.

– Me saadaan normaali, tai normaalia suurempi hyttyskesä. Kevään ja kesän aikana on satanut vettä ja kosteat painanteet ovat säilyneet veden alla. Toki vielä aika suuri osa hyttysistä on kuoriutumatta. Nyt kun tulee lämmintä, niin tulee huomattavasti enemmän sääskiä, Leinonen kertoo.

Hyttysten määrä riippuu paljon siitä, onko ympäristö niille otollinen. Tuulettomat ja varjoisat paikat ovat hyttysille otollista aluetta.

– Jos on avoin ja hieman tuulinen piha-alue, jossa ei ole pusikoita ja seisovia vesilähteitä, niin sääskiä on vähemmän. Runsaina kesinä eroa ei edes huomaa.

Kolme hyttyslajia kaikista kiusallisimpia ihmisille

Suomessa hyttysiä on 40 lajia, joista kolme häiritsee eniten meitä. Näitä ovat taikahyttynen, metsähyttynen ja korpihyttynen.

Taikahyttynen on yleisin Lapissa. Metsä- ja korpihyttysen kannat vaihtelevat. Niitä ei voi taikahyttysen tapaan paikantaa millekään tietylle alueelle.

– Pääsääntöisesti kuitenkin kaikki näistä mainituista tämän suvun hyttysistä pystyy pistämään ihmistä. Nämä ovat ne runsaimmat ja niitä havaitaan meidän iholla eniten.

Hyttysten puremilta ei voi suojautua kokonaan

Lannistava uutinen ihmisille on se, että hyttysten puremilta ei voi suojautua kokonaan. Hyttynen löytää ihmisen luokse meidän välittämämme lämmön ja erittämämme hiilidioksidin perusteella.

– Pintaverenkiertoon liittyvät eritteet ovat voimakkaampia kuin toiset. Tämän vuoksi hyttyset voivat olla kiinnostuneita toisista ihmisistä enemmän kuin toisista.

– Viimeisten tutkimusten mukaan on huomattu myös, että jotkut ihmiset erittävät iholleen ainetta, jotka mykistävät reseptorit, joiden avulla hyttynen löytää ihmisen.

Yleinen harhaluulo on, että hyttysten puremilta voi puolustautua niitä tappamalla. Jatkuva huitominen tuo lisää hyttysiä kimppuun.

– Silloin hikoillaan ja hyttyset löytävät sinut paremmin. Jos on rauhallisesti paikallaan, niin silloin ihmiset saavat olla aika lailla rauhassa verrattuna niihin, jotka yrittävät saada niitä hengiltä.

Runsas pukeutuminen ja hyttyskarkotteet ovat käytännön keinoja suojautua kiusallisilta hyttysiltä. Hyttysten pistojen vaikutusta voi lieventää myös setiritsiini-antihistamiinilla.

Hyttysten puremat voivat sattua

Eroja on huomattu eroja muun muassa siinä, kuinka kivuliaaksi hyttysten puremat koetaan. Taustalla voi vaikuttaa hyttysten syljen sisältämä puudutusaine.

– Elohyttysellä on todettu olevan kivuliaampi pistos. Sääskellä ei välttämättä ole ainetta, joka puuduttaa ihoa. Tällöin pistos voi tuntua kivuliaammalta.

Hyttysten pureman aiheuttamat kutiavat paukamat eivät riipu hyttysestä vaan siitä kuinka ihmisen elimistö reagoi puremalle. Toisilla ihmisillä allerginen reaktio on voimakkaampi kuin toisilla.

Hyvä tieto puolestaan on, että hyttysten puremiin voi totuttautua siedätyshoidolla. Elimistömme puolustusjärjestelmä sopeutuu hyttysen syljen välityksellä tuleviin vieraisiin aineisiin. Samalla myös pistosta seuraava reaktio on lievempi.

Suomessa hyttysen pistot ovat harvemmin vaarallisia ja niistä Leinosen mukaan saa harvemmin vakavaa allergiareaktiota. Harvinaisia ovat myös pistoksien kautta välittyneet sairaudet.

– Ei ole näyttöä siitä, että kaupunkihyttyset kuljettaisivat vakavia tauteja Suomessa mukanaan.