Hit and run -rikollisuus on vähentynyt Helsingissä, mutta turvallisuudentunteeseen ei kannata tuudittautua

Itä-Euroopasta tulevien, maasta toiseen liikkuvien ammattirikollisten tekemät keikat Helsinkiin ovat vähentyneet. Oman asunnon turvallisuustilanne on silti hyvä päivittää, sillä poliisi odottaa vilkasta vuotta asuntomurtojen osalta koko maassa. Myös maksukorttia käyttäessä kannattaa olla tarkkana, etteivät sivulliset pääse urkkimaan tunnuslukua, poliisi neuvoo.

Kotimaa
Seitsemänvuotiaan Kevin Kallion karting-kausi tyssäsi lyhyeen, kun hänen autonsa varastettiin.
Seitsemänvuotiaan Kevin Kallion karting-kausi tyssäsi lyhyeen, kun hänen autonsa varastettiin kotipihasta.Kari Kallio

Helsingin Laajasalossa asuva Aleksi Kallio oli aikeissa viedä seitsemänvuotiaan Kevin-poikansa karting-leirille keskiviikkona 10.6.2015. Reissu tyssäsi kuitenkin karvaaseen pettymykseen ennen kuin se ehti edes alkaa, kun pihalla ollut peräkärry karting-autoineen ja varusteineen oli kadonnut jäljettömiin.

Myöhemmin selvisi, että Kallion naapuri oli nähnyt jonkun kuljettavan kärryä vähän ennen kello neljää. Naapuri ei ollut kuitenkaan ymmärtänyt, että kuljettaja oli varas. Koko saaliin arvo oli noin kymmenentuhatta euroa.

Tekijöistä ei ole tietoa, mutta Kallio arvelee, että he eivät ole enää maassa.

– Kerroin poliisille, että tämä tavara on Suomessa niin harvinaista, että sitä on äärimmäisen vaikea myydä. Hän epäili, että peräkärry ja auto on voitu viedä pois maasta samantien. Se käy järkeen, koska jos peräkärry on viety iltapäivällä, niin joku on ehkä ajanut suoraan satamaan, koska peräkärry on sen näköinen, että se kiinnittää heti huomion.

Kaiken kaikkiaan omaisuusrikosten määrä Helsingissä on kuitenkin laskenut. Vuonna 2011 niitä ilmoitettiin poliisille noin 22 500, mutta vuonna 2014 ilmoituksia tehtiin 18 500.

Helsingin poliisin rikosylikomisario Kari Niinimäki uskoo, että myös ulkomaalaisten tekemät keikat ovat vähentyneet, koska suurin osa ulkomaalaisten tekemistä rikoksista on juuri omaisuusrikoksia.

Hän myös muistuttaa, että suurin osa Helsingissä selvitetyistä rikoksista on kuitenkin suomalaisten tekemiä, sillä ulkomaalaisten osuus on viime vuosina jäänyt noin viidennekseen.

Poliisi on tehostanut keinojaan

Poliisi on torjunut ulkomaalaisten tekemää rikollisuutta tehostamalla tutkintavankeuden käyttöä.

– Sen määrä on pikkuisen kasvussa. Moni voi miettiä, onko laki ulkomaalaiselle eri kuin suomalaiselle. Itse näen sen niin, että lopputuloksen pitää olla kaikille sama eli toimenpiteiden pitää olla semmoisia, että tekijästä riippumatta asiat saadaan pääkäsittelyyn ja oikeus pääsee ratkaisunsa antamaan, Niinimäki sanoo.

Liikkuva rikollisuus yleistyi vuoden 2007 jälkeen, kun Schengen-alue laajeni ja jäsenmaiden väliset sisärajaliikenteen tarkastukset poistuivat maa- ja merirajoilta. Hit and run -rikosten määrä kasvoi vuoteen 2011 asti, jolloin Helsingin poliisin haaviin jäi yli viisituhatta ulkomaalaista rikollista. Poliisi ja syyttäjänvirasto ryhtyivät yhteistyöhön rikollisuuden suitsimiseksi, sillä hit and run -rikollisten kohdalla kiinnijäämisriski on pienempi kuin suomalaisten kohdalla. Pikahaasteen avulla rikos voidaan käsitellä oikeudessa riippumatta siitä, onko epäilty paikalla.

Nähtävästi pikahaaste on tepsinyt, koska rikollisuus on vähentynyt vuoden 2011 tasosta, jolloin pitkäkyntisiä saatiin kiinni 5000. Viime vuonna Helsingin poliisi sai ulkomaalaisia rikollisia kiinni 4500.

– Työmenetelmiä on hiottu ja ilmiölle on annettu oma prioriteettinsa. Pikahaasteet, maastapoistaminen ja maahantulokiellot ovat näitä keinoja. Se jättää epäillylle mielikuvan, että täällä asiat hoidetaan tehokkaasti loppuun saakka. Kun asia saadaan käräjäoikeuteen, niin sitten virallinen rikosrekisteri on olemassa. Jos tekijä palaa Suomeen, on seuraavista rikoksista jo ihan erilaisia seuraamuksia.

Niinimäen mukaan esimerkiksi Suomessa rikosrekisterin saaneisiin taskuvarkaisiin ei yleensä törmätä uudestaan.

Asuntomurrot kasvussa koko maassa

Hit and run -rikollisuus ei ole ainoastaan Helsingin ongelma.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Tommi Reenin mukaan koko maassa noin 35 prosenttia omaisuusrikoksista epäillyistä on ulkomaalaisia.

Reen uskoo, että vuodesta 2015 tulee vilkas erityisesti asuntomurtojen osalta, kuten edellinenkin vuosi oli.

Poliisi kirjasi 2 700 asuntomurtoa vuonna 2014. Kasvua vuoteen 2013 oli noin kaksikymmentä prosenttia.

Vuoden 2015 tammi-huhtikuussa asuntomurtoja on kirjattu jo 730 kappaletta, mikä on yhtä paljon kuin vastaavaan aikaan vuonna 2014.

Noin kuusikymmentä prosenttia asuntomurroista jää selvittämättä, mutta Reenin käsityksen mukaan yli puolet rikoksista on ulkomaalaisten tekemiä. Tämä perustuu tietoihin, joita hän on saanut kenttätyöntekijöiltä.

Sen sijaan liiketiloihin ja mökkeihin tehdyissä murroissa ei ole kasvua.

– Liikkuvan rikollisuuden iskut ovat vähentyneet varsinkin kultasepänliikkeisiin, koska tekijöitä saatiin hyvin kiinni pari vuotta sitten, Reen sanoo.

Liikkuvilla rikollisilla onkin tarkoitus valita aina uusia kohteita ja maita.

– Mielellään he menevät maahan, jossa heitä ei ole otettu kiinni, joten poliisilta ei löydy dna:ta, sormenjälkiä tai valokuvaa. Minulle on vuosien varrella tullut sellainen tuntuma, että he eivät ole päihteidenkäyttäjiä, vaan toimivat hyvin ammattimaisesti. Mitä isompi rikos on kyseessä, sitä paremmin se on suunniteltu, Niinimäki sanoo.

Huolehdi omasta turvallisuudestasi

Niinimäki kehottaa päivittämään asunnon lukitukset, jotta asuntomurron riski pienenisi, kun talonväki on poissa.

  • Kerrostaloasunnossa kannattaa hankkia turvalukko ja laittaa ovi takalukkoon
  • Omakotitalossa on hyvä pitää piha hoidettuna, jotta talo näyttää asutulta
  • Samasta syystä postilaatikko ei saisi pursuta yli äyräiden, ja pihassa voi olla esimerkiksi leluja
  • Takaoven pitäisi olla yhtä hyvin lukittu kuin etuoven, sillä yleensä varkaat tulevat juuri takapihan kautta
  • Kiinnitä huomiota myös takaoven rakenteeseen, ettei se ole liian heppoinen
  • Pihalla olevan arvokkaan omaisuuden voi kahlita kettingillä kiinni
  • Pidä vakuutukset voimassa

Muista huolehtia myös siitä, etteivät sivulliset näe maksukorttisi koodia, kun käytät korttia ruuhkaisilla paikoilla. Erityisesti ravintoloissa ja pikaruokapaikoissa kannattaa olla valppaana öiseen aikaan.