Suurtilaus telakalle Turkuun – tilauskirjat täyttyivät hetkessä vuoteen 2020 asti

Carnival Corporation tilaa kaksi risteilyalusta Meyer Turun telakalta. Miljardisopimukseen kuuluu lisäksi kaksi muuta alusta, jotka rakennetaan Saksassa.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Carnival Corporation -varustamo tilaa Meyer Werftiltä neljä uuden sukupolven risteilyalusta. Näistä kaksi rakennetaan Meyerin Turun telakalla ja kaksi Meyer Werftin Papenburgin telakalla Saksassa.

Sopimuksen arvo on useita miljardeja euroja. Alukset toimivat nesteytetyllä maakaasulla eli LNG:llä. Ne tulevat olemaan maailman ensimmäisiä LNG-risteilijöitä. Turun telakalla on aiemmin tehty LNG:tä käyttävä matkustaja-autolautta Viking Grace, mutta uudet alukset ovat huimasti tätä suurempia. Risteilijöihin mahtuu yli 6 600 matkustajaa, mikä tekee niistä matkustajamäärältään maailman suurimpia aluksia.

Meyer Turun tilauskirja ulottuu nyt vuoteen 2020 saakka.

– Tämä tilaus on erityisen tärkeä Turun telakalle, sillä se antaa meille ja laivanrakennusalan alihankkijoillemme pitkään kaipaamaamme vakautta, jonka avulla me kaikki voimme kehittää ja parantaa toimintaamme, toteaa Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer yhtiön tiedotteessa.

Meyer Turun telakalla on tällä hetkellä 1 350 työntekijää. Lisäksi telakka työllistää runsaasti alihankkijoita.

Maanantaina julkistettua tilausta on odotettu maaliskuusta lähtien, jolloin Carnival ja Meyer allekirjoittivat yhteistyösopimuksen.

Elinkeinoministeri iloitsee

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan tilaukset ovat osoitus Turun telakan omistusjärjestelyjen onnistumisesta, jossa Suomen valtiolla oli tärkeä rooli. Nyt saatujen tilausten työllistävä vaikutus on arviolta 17 000 henkilötyövuotta.

– Tilausten kotimaisuusaste on noin 80 prosenttia. Mittavat tilaukset turvaavat telakan ja suomalaisen meriteollisuuden alihankkijaverkoston työllisyyden useiksi vuosiksi. Tilaukset antavat niin telakalle kuin alihankkijoillekin mahdollisuuden kasvaa ja edelleen kehittää maailman huippuluokan osaamistaan, Rehn kirjoittaa.

– Myös Finnveralle on keskeinen rooli hankkeen rahoituksen järjestämiseksi, mikä on edistänyt tilauksen saamista Turun telakalle, Rehn toteaa.

Henkilöstö hihkaisi helpotuksesta

Risteilijätilauksen varmistuminen oli huojentava tieto henkilöstölle.

– Henkilöstö on hyvin tyytyväinen uutiseen. Harvassa paikassa Suomessa on töitä varmistettu näin pitkälle tulevaisuuteen, pääluottamusmies Osmo Salo kertoo ammattiliitto Pron tiedotteessa.

– Telakalla on hyvä tunnelma, kun yhteistyösopimus odotetusti varmistui tilaukseksi. Näin massiivinen tilauskanta vaatii yhtiön kehittämistä pitkällä tähtäimellä ja on hienoa, että yhtiö suunnittelee telakan kehittämistä, Salo sanoo.