Matkan hinta vaihtelee rajusti – kulkupeli ei määrää millä hinnalla Oulun ja Helsingin väliä reissaat

Säästäväinen matkantekijä joutuu tarkkaan miettimään, millä kulkupelillä ja milloin reissun kannattaa lähteä. Edestakaisin sahaavat matkalippujen hinnat muuttavat myös eri kulkupelien keskinäisiä kilpailuasetelmia.

Kotimaa
Oulun rautatieasema
Risto Degerman / Yle

Matkalippujen hinnat sahaavat tätä nykyä rautateillä ja maanteillä siinä kuin lentoliikenteessäkin. Jo usean vuoden ajan lentoliikenteessä käytössä ollut matkalippujen hinnoittelu kysynnän ja tarjonnan mukaan on vallannut rautateiden lisäksi myös maantiet.

Lippujen hinnat sahaavat sen mukaan kuin paikkoja kulkupeliin löytyy. Hintahaitaria venyttää moni asia: myynnissä olevien lippujen määrä, matkustusaika ja tilaushetki.

Esimerkiksi Oulun ja Helsingin välisen lipun hinta tulevana juhannusaattona vaihtelee halpabussiyhtiön 30 eurosta 104,20 euron hintaiseen junakyytiin. Elokuun viimeisenä perjantaina halpabussiyhtiö kuljettaa matkustajan Oulusta Helsinkiin halvimmillaan 15 eurolla.

Lentomatkankin saa oikein ajoitetulla ostohetkellä juhannusaaton menolla reilulla 80 eurolla. Lokakuussa matkan saa jopa puolta halvemmallakin. lentomatkoissa halvat hinnat edellyttävät yleensä tiettyä perilläoloaikaa.

Hintahaitarin tulokset löytyvät netistä

Oulusta pohjoiseen Rovaniemelle pääsee juhannusaattona edullisimmillaan vitosella, kalleimmasta lipusta joutuu pulittamaan kuusinkertaisen hinnan eli 30 euroa. Tiketti Oulun ja Joensuun välillä maksaa 50 eurosta 132,60 euroon.

Hintavertailu on tehty pikavuorot.fi -nettipalvelulla, joka kerää yhteen aikataulu- ja hintatiedot linja-auto- ja junalipuista VR:n, Matkahuollon, Onnibus.comin, Pohjolan Liikenteen ja Onniexpressin verkkopalveluista sekä Supersaver.fi -lentomatkojen varausjärjestelmän avulla.

Hintavertailu on tehty maanantaina iltapäivällä. Mukana eivät ole matkaliput, joita asiakas voi ostaa erilaisten kanta-asiakasjärjestelmien perusteella.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus