"Ettäs kehtaatte tulla esittämään veronkorotuksia"

Vaasan kaupunginvaltuusto istui pitkän illan käyden läpi kuluvan vuoden taloustilannetta, ensi vuoden talousarvion kehystä ja pitkän ajan talouden tasapainottamisohjelmaa. Keskustelua käytiin runsaasti ja varsinkin kunnallisveroprosentin nostosta irtosi kipakoita kommentteja.

Vaasan kaupunginvaltuusto koolla. Kuva: Terhi Varjonen/Yle

Vaasan kaupunginhallitus ei halua vielä käyttää taloustilanteen parantamiseksi veronkorotuksia. Kaupunginhallitus toi valtuustolle eilen esityksen, jossa sekä kunnallisvero että kiinteistöverot pysyvät ennallaan. Käsittelyssä oli vasta ensi vuoden talousarvion kehys, mutta sen yhteydessä haluttiin jo nyt antaa virkamiehille ja tietysti myös lautakunnille viestiä, minkälaisessa taloustilanteessa ensi vuotta joudutaan valmistelemaan.

Nyt ei apuja tule valmisteluun veronkorotuksista. Toki budjettivaltuusto marraskuussa voi päättää veronkorotuksista, mutta sitä ei voi ottaa ensi vuoden kehystä valmisteltaessa huomioon.

Kaikki eivät olleet kaupunginhallituksen esityksen kannalla. Vihreät ja SDP olivat veronkorotusten puolesta, sillä heidän mielestään ilman niitä joudutaan koviin taksojen korotuksiin ja entistä rajumpiin leikkauksiin. Niin kiihkeää keskustelu oli, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Seppo Rapo ärähti oman puheenvuoronsa aluksi veronkorotusten kannattajille:

– Ettäs kehtaatte tulla esittämään veronkorotuksia!

Rapo sanoi lisäksi, ettei kaikkia keinoja ole vielä käytetty. Kaikki muut keinot pitäisi löytää, sillä kokonaisveroastetta ei saa nostaa.

SDP:n Matias Mäkynen puolestaan ihmetteli kaupunginhallituksen esitystä

– Ettäs kehtaatte esittää tämmöistä, mikä on vajaa!

Ensi vuosi yritetään kaupungissa tehdä ylijäämäiseksi mutta tämä tietää sitä, että leikkauksia on tehtävä ja palveluverkkoon kohdistuu merkittäviä sopeuttamisia. Niitä saavat nyt lautakunnat ja virkamiehet lähteä omista tulosalueistaan etsimään.

Hietalahden stadion rakennetaan 11,5 miljoonalla eurolla

Jo kertaalleen päätetty Hietalahden jalkapallostadion-hanke oli jälleen esillä valtuustossa. Hankkeeseen myönnetty 11,5 miljoonan euron rahoitus ei talotoimen laskelmien mukaan riitäkään aiotunlaisen stadionin rakentamiseen. Lisämäärärahaa esitettiin mutta se ei mennyt läpi vaan valtuutetut olivat sitä mieltä, että stadion on rakennettava sillä summalla mikä siihen on osoitettu. Nyt vaan pitää löytää sellaiset ratkaisut, jotka onnistuvat tuolla rahalla, totesivat monet.

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja kokoomuksen Marko Heinonen sanoo, että pahin vaihtoehto olisi se, että toinen pääty jäisi kokonaan rakentamatta. Hän odottaa nyt talotoimelta visionääristä vaihtoehtoa, miten rakenteita saataisiin kevennettyä niin, että aiottu u-mallin stadion saataisiin rakennettua.