1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tähtitieteilijät onnistuivat kurkistamaan elämän edellytysten syntysijoille – sai nimen Cristiano Ronaldon mukaan

Tutkijat uskovat saaneensa ensi kertaa havaintoja ensimmäisen sukupolven tähdistä, joissa melkein kaikki alkuaineet saivat alkunsa.

Kotimaan uutiset
ESO:n kuvittajan näkemys CR-7 -galaksista.
ESO:n kuvittajan näkemys CR7-galaksista.ESO / M. Kornmesser

Euroopan eteläisen observatorion ESO:n tähtitieteilijät uskovat löytäneensä ensimmäistä kertaa merkkejä ensimmäisen sukupolven tähdistä.

ESO:n tutkijaryhmä kartoitti hyvin kaukaisia galakseja ajalta, joilloin maailmankaikkeus oli vain noin 800 miljoonaa vuotta vanha. Tutkijat löysivät joukon hämmästyttävän kirkkaita ja hyvin nuoria galakseja. Niistä selvästi kirkkain oli CR7-nimen saanut galaksi.

Tutkijat hämmästyivät entisestään, kun he huomasivat, ettei galaksissa näkynyt merkkiäkään raskaimmista alkuaineista, joita ilman tuntemamme maailmankaikkeus ei olisi voinut syntyä.

Alkuräjähdyksen jälkeen syntyneet ensimmäiset tähdet koostuivat vedystä, heliumista ja ripauksesta litiumia. Kaikki muut alkuaineet syntyivät myöhemmin näiden tähtien sisuksissa ja levisivät maailmankaikkeuteen niiden räjähtäessä supernovina elinkaarensa päätteeksi.

Tähän asti tieto näistä ensimmäisen sukupolven populaatio III -nimellä tunnetuista tähdistä on ollut vain teoreettista. Seuraavaksi tutkijat pyrkivät lisähavainnoilla poistamaan viimeisetkin epäilykset siitä, että kyse on nimenomaan populaatio III:n tähdistä.

Tuon ajan tähdet olivat valtavia, jopa tuhat kertaa Aurinkoamme suurempia, ja ne räjähtivät supernovina vain noin kahden miljoonan vuoden ikäisinä.

Kansainvälistä tutkimusryhmää vetäneen David Sobralin mukaan jo pelkkä kirkkaan CR7-galaksin löytäminen oli innostavaa.

Tutkimus tuskin voi olla enää tätä jännittävämpää

David Sobral

– Sitten, paljastamalla galaksin CR7 luonteen pala palalta, me ymmärsimme, että emme olleet löytäneet vain selvästi kirkkainta etäistä galaksia, vaan olimme myös alkaneet ymmärtää, että sillä oli jok'ikinen populaatio III:n tähdiltä odotettu ominaisuus.

– Nuo tähdet olivat niitä, jotka muodostivat ensimmäiset raskaat atomit, joiden ansiosta me lopulta saatamme olla täällä. Tutkimus tuskin voi olla enää tätä jännittävämpää, sanoo Sobral.

Tutkimus tehtiin ESO:n VLT-teleskoopilla Chilessä. Sitä avustivat Havaijilla sijaitsevat W. M. Keck -observatorio ja Subaru-teleskooppi sekä Nasan ja ESA:n Hubble-avaruusteleskooppi.

Kirkkaan CR7-galaksin nimi on lyhennys sanoista COSMOS Redshift 7. Lyhyemmän nimiversion innoittaja on portugalilainen jalkapalloilija Cristiano Ronaldo, jonka eräs kutsumanimi on CR7.

Lue seuraavaksi