Kallelan koulun kohtalo herättää huolta Porissa

Porissa perussuomalaiset, keskusta, vihreät ja kristillisdemokraatit vaativat, että valtuusto pääsisi nopeasti päättämään, miten erityisopetusta kehitetään. Valtuustoaloitteen taustalla on huoli Kallelan erityiskoulun kohtalosta.

erityisopetus
Kallellan erityiskoulu
Pertti Pitkonen / Yle

Erityisopetusta tarjoavan Kallelan koulun tulevaisuus huolettaa useita Porin valtuustoryhmiä.

Perussuomalaisten, keskustan, vihreiden ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmät vaativat, että valtuustoryhmät pääsevät nopeasti tekemään linjauksia erityisopetuksen tulevaisuudesta.

Ryhmissä hämmästellään, että kouluvirasto on tehnyt Kallelan kouluun liittyviä ratkaisuja ilman, että valtuusto on päässyt käsittelemään asiaa.

Hämmästelen kovasti, että joidenkin valtuutettujen mielestä lautakunnalle kuuluvia asioita pitäisi tuoda valtuuston käsittelyyn.

Pirjo Mäki (sd.)

Supistuksia

Kallelan kouluun ei oteta ensi syksynä uusia oppilaita ja koulun viides luokka on aloitteen mukaan siirretty Herttuan kouluun neuvottelematta siitä rehtorin kanssa. Myöskään vakituista rehtorin virkaa ei ole avattu haettavaksi ja osa opettajista on siirretty Kallelasta Herttuan kouluun.

Neljä valtuustoryhmää vaativat, että mitään Kallelan koulun toimintaa supistavia ratkaisuja ei jatketa, ellei valtuusto päätä koulun lakkauttamisesta.

– Kallelan koulun yhdistäminen jo muutenkin ylisuuren Herttuan koulun kanssa ei ole erityisoppilaiden tarpeet huomioiden mitenkään tarkoituksenmukaista, aloitteessa todetaan.

"Muutokset perusteltuja"

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pirjo Mäki (sd.) kävi puolustamassa kouluviranomaisten ratkaisuja valtuuston puhujapöntössä.

Hänen mukaansa erityisoppilaiden integroiminen erityiskoulu-sijoituksen sijasta tavallisiin opetusryhmiin on usein perusteltua. Mäki myös muistutti, että koulujen lakkauttamisesta päätetään valtuustossa mutta vähäisemmistä ratkaisuista lautakunnissa.

Jos valtuusto saa käsitellä asiaa vasta, kun suurin osa toiminnasta on jo siirretty muualle, se on kyllä huijausta.

Simo Korpela (kd.)

– Luokan siirtämistä koskevassa asiassa muistutan, että hallintokunnissa tehdään paljon sisäisiä ratkaisuja. Hämmästelen kovasti, että joidenkin valtuutettujen mielestä lautakunnalle kuuluvia asioita pitäisi tuoda valtuuston käsittelyyn, Mäki sanoi.

Simo Korpela (kd.) vastasi Mäellle, että hänen näkökulmastaan koulua ollaan ajamassa alas suunnitelmallisesti pikku hiljaa ilman, että asiaa päästään käsittelemään valtuustossa.

– Jos valtuusto saa käsitellä asiaa vasta, kun suurin osa toiminnasta on jo siirretty muualle, se on kyllä huijausta, Korpela sanoi.