Isot asuntolainoittajat hyvittävät negatiiviset viitekorot asiakkailleen

Keskimääräinen hyvityssumma lyhyeen Euribor-korkoon lainansa sitoneille asiakkaalle on toistaiseksi vain muutamia kymmeniä senttejä.

talous

Viimeisten kuukausien aikana korkomarkkinoilla on eletty poikkeuksellisia aikoja, kun kolmen kuukauden ja sitä lyhyemmät Euribor-viitekorot ovat painuneet negatiivisiksi. Suurista Suomessa toimivista rahoituslaitoksista Nordea, OP ja Danske Bank hyvittävät negatiiviseksi painuneen viitekoron osalle asiakkaistaan.

Nordea päätti vuonna 2012, että pankin laina-asiakkaan maksama marginaali pienenee negatiivisuuden verran, mikäli viitekorko painuu pakkaselle. Vähennys ei kuitenkaan koske 1. joulukuuta vuonna 2012 jälkeen otettuja asuntolainoja, koska niissä viitekorko on aina vähintään nolla.

Finanssiryhmä OP toimii samalla tavalla Nordean kanssa. OP uusi lainaehtojaan vuoden alusta, mutta sitä aikaisemmin solmituissa asuntolainoissa negatiiviset viitekorot vähentävät asiakkaan maksamaa marginaalia.

Myös Danske Bank tiedotti vastikään hyvittävänsä negatiivisen viitekoron henkilöasiakkailleen. Aiemmin asiakas on maksanut pankille marginaalin kaikissa tapauksissa huolimatta siitä, onko viitekorko negatiivinen vai ei. Jatkossa negatiivinen viitekorko kuitenkin pienentää Danske Bankin henkilöasiakkaan marginaalia, jos asiakkaan luottoehdoissa ei ole erikseen määritelty, miten poikkeustilanteessa toimitaan. Marginaali vähenee negatiivisuuden verran, mutta vain siihen asti, kunnes kokonaiskorko on nolla.

Danske Bank maksaa myös takautuvasti hyvityksen niille henkilöasiakkaille, joiden lainan viitekorko on alkuvuonna ollut negatiivinen. Keskimääräinen hyvityssumma on kuitenkin todella maltillinen. Pankki laskee, että kolmen kuukauden Euribor-korkoon lainansa sitoneille asiakkaille hyvitystä on tähän mennessä kertynyt muutamia kymmeniä senttejä.

Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko. Euriborit perustuvat kansainvälisillä rahamarkkinoilla pankkien välisiin antolainauskorkoihin. Suomalaiset käyttävät asuntolainojensa viitekorkoina yleisimmin eripituisia Euribor-korkoja.