Kudrin: Naton laajenemisen pysäyttäminen vähentäisi jännitteitä

Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin katsoo, että jonkinlaiset takuut Naton laajenemisen pysähtymisestä voisivat myös helpottaa Ukrainan konfliktin ratkaisua.

Ulkomaat
Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin puhui Kultaranta-keskustelutilaisuudessa Naantalissa 15. kesäkuuta.
Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin puhui Kultaranta-keskustelutilaisuudessa Naantalissa 15. kesäkuuta.Tuomas Marttila / Lehtikuva

Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin katsoo, että Venäjän ja lännen suhteiden jännittyneisyys vähenisi merkittävästi, jos Venäjä saisi jonkinlaiset takuut Naton laajenemisen pysähtymisestä omien rajojensa tuntumassa.

– Tämä laskisi merkittävästi jännittyneisyyttä. Se ei vähentäisi Venäjän naapurimaiden turvallisuutta eikä Venäjän naapurimaiden turvallisuutta, Kudrin sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistön järjestämässä keskustelutilaisuudessa Kultarannassa.

Tilaisuudessa Kudrinin kanssa keskustelleet Yhdysvaltain entinen varaulkoministeri Strobe Talbott ja Münchenin turvallisuuskonferenssin puheenjohtaja Wolfgang Ischinger kommentoivat Kudrinin lausuntoa siten, että Ukrainalla on itsenäisenä valtiona oikeus itse päättää, liittyykö se Natoon.

Liberaalina teknokraattina tunnettu Kudrin toimi pitkään Venäjän valtiovarainministerinä. Kudrin on kritisoinut Venäjän nykyistä talouspolitiikkaa, mutta hänen katsotaan silti olevan lähellä presidentti Vladimir Putinia.

– Läntisissä käsityksessä liioitellaan Venäjän nykykurssin vaarallisuutta, Kudrin sanoi ja korosti, että Venäjä ei uhkaa Baltian maita ja Skandinaviaa.

Ukraina on Venäjälle "haamusärkyä"

Kudrin sanoi Ukrainan olevan Venäjälle erityistapaus. Kudrin vertasi Ukrainan merkitystä Venäjälle haamusärkyyn, jota kokee henkilö, jolta on amputoitu jalka. Siksi Kudrinin mukaan Ukrainan Nato-jäsenyys olisi Venäjälle kivulias.

Kudrin sanoi, ettei itse näe Natossa samanlaisia uhkia kuin monet hänen entiset kollegansa.

– Venäjällä Natolla on yhä sama maine kuin kylmän sodan aikana, Kudrin sanoi.

– Naton yksipuolinen laajeneminen 90-luvulla ja 2000-luvulla sai Venäjän varuilleen.

Kudrinin mukaan venäläiset luottivat 90-luvun alussa syvästi Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin. Kudrinin mukaan Kosovon, Irakin, Georgian ja Ukrainan tapahtumat ovat nostaneet epäluuloa.

– 90-luvun alussa vain 5 prosenttia venäläisistä piti länttä uhkana, nyt luku on jo 80 prosenttia, Kudrin sanoi.

Niinistö: Toivottavasti ymmärsin väärin

Presidentti Niinistö halusi vielä keskustelutilaisuudessa tarkistaa, tarkoittiko Kudrin Venäjän pitävän ennakkoehtona rauhalle Ukrainassa sitä, että Nato ei laajene Ukrainaan tai mihinkään muuhunkaan Venäjän rajanaapurimaahan.

– Toivottavasti ymmärsin väärin, että tämä olisi rauhanehto Ukrainassa, Niinistö sanoi.

Kudrin sanoi, ettei tarkoittanut Naton laajentumisen pysähtymisen liittyvän suoraan rauhaan Ukrainassa.

– Tarkennan hieman lausuntoani. Jotta Ukrainassa saataisiin rauha, ensimmäinen ehto on Minskin sopimusten toteuttaminen, se on keskeistä tässä tilanteessa, Kudrin sanoi.

Hän sanoi puhuneensa Natosta Venäjän ja lännen suhteiden kannalta.

– Jos Venäjä saisi jonkinlaiset takuut, että Nato ei leviä, jännitys lientyisi huomattavasti ja Ukrainan ongelman ratkaisu helpottuisi huomattavasti.

Kudrin korosti, että hän puhuu asiassa yksityishenkilönä.

– Tämä on mielipiteeni siitä, miten Venäjän johto toimisi siinä tilanteessa.

Kudrin sanoi Venäjän kannattavan Minskin sopimusten toteuttamista. Kudrinin mukaan Donetskin ja Luhanskin statuksen ratkaiseminen edistäisi sitä merkittävästi.