Keskiaikaisen naisen omaisuus kulki mukana – koru kävi myös rahasta

Keskiajalla koruilla oli tärkeämpi merkitys kuin nykyään. Korut olivat kauniita, mutta ne saattoivat toimia myös rahoina. Keskiaikaisella naisella melkein koko omaisuus kulki koruina mukana.

kulttuuri
Kuvassa korukurssin satoa
Heini Holopainen / Yle

Varhaisina aikoina miehen omaisuus oli taloissa ja maissa. Nainen taas kantoi omaisuuden kaulallaan eli koruina. Naisen omaisuutta olivat myös lapsuuden kodista saadut kapiot eli esimerkiksi liinavaatteet.

– Korut ovat tuolloin kertoneet, kuinka vauras talo oli. Miehelläkin oli viittasolkia ja muita koruja, mutta naisen korut olivat isompia, opastaa Tuija Isopahkala Taito Keski-Pohjanmaasta.

Koruista tosiaankin saatettiin irrottaa osia maksuksi. Eli koru oli myös vaihdannan väline, rahapussi.

Tuija Isopahkala

Isopahkala on perehtynyt korujen historiaan, sillä Taito Keski-Pohjanmaassa on työstetty kursseilla keskiaikaisia koruja. Materiaaleina ovat messinki- ja kuparilanka sekä kuparisavi. Keskiajalla vaatteita koristeltiin myös kirjonnalla ja helmikirjonnalla.

Kuvasa keskiaikaisen mallin mukaan tehtyjä nauhoja
Nauhat olivat keskiaikaiselle naiselle käytännöllisiä koruja, joihin pystyi ripustamaan avaimia ja pussukoita.Heini Holopainen / Yle

– Koruissa oli värillisiä metalleja, kuten kuparia ja messinkiä. Hopea ja kulta olivat liian kalliita esimerkiksi käsityöläisille. Niistä olivat kuninkaallisten korut tehty.

Nykyajan silmin katsottuna näyttäisi, että vanhoissa koruissa roikkuu rahoja.

– Koruista tosiaankin saatettiin irrottaa osia maksuksi. Eli koru oli myös vaihdannan väline, rahapussi.

Käytännöllisinä koruina toimivat myös kudotut nauhat. Kauniisti koristelluissa lautanauhoissa roikkui pussukoita ja avaimia. Morsian kutoi nauhoja morsiuslahjoiksi. Niiden tekeminen oli aikaavievää ja osoitti neidon kärsivällisyyttä, tarkkuutta ja kestävyyttä.

Kuvassa keskiaikaisen mallin mukaan askarreltuja sormuksia käsissä
Keskiaikaisten korujen kurssilla on taivuteltu metallilangoista kisällinsormuksia. Heini Holopainen / Yle

Tuija Isopahkala huomauttaa, että muoti syntyi keskiajalla. Hoveissa muotipukuja esiteltiin pienten muotinukkejen päällä. Ylhäisö itse esitteli mielellään hienoja vaatteitaan, ja rahvas kerääntyi katselemaan, kun säätyläisten kulkue liikkui kaupungilla.

Erikoiset käsityötaidot rantautuivat meille luostareiden kautta. Niistä saatiin oppi vaikkapa virkkaamiseen. Säätyläisnaisten ja Turun linnan kautta opit levisivät muualle Suomeen, kertoo Tuija Isopahkala.

Kokkolassa vietetään Keskiaikapäiviä (siirryt toiseen palveluun) 4.-5.9.2015. Taito Keski-Pohjanmaa (siirryt toiseen palveluun)osallistuu päiviin vahvasti. Se on järjestänyt keskiaikaisten korujen valmistuskursseja. Elokuussa ommellaan keskiaikaisia pukuja kahtena päivänä. Keskiaikapäivillä nähdään myös keskiaikainen kulkue, jonka lomassa keskiaikaista pukeutumista esitellään yleisölle.