1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sudanin presidentti lähti Etelä-Afrikasta huolimatta tuomarin määräyksestä

Eteläafrikkalainen tuomari oli määrännyt estämään Sudanin presidentin Omar al-Bashirin lähdön Etelä-Afrikasta, kunnes oikeus tekee päätöksen hänen pidättämisestään. Al-Bashir saapui Sudanin pääkaupunkiin Khartoumiin alkuillasta.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir (kuvassa keskellä) Afrikan unionin huippukokouksessa Johannesburgissa, Etelä-Afrikassa, 15. kesäkuuta. Kuva: Gianluigi Guercia / AFP / Lehtikuva

Sudanin presidentti Omar al-Bashir on saapunut maan pääkaupunkiin Khartoumiin Etelä-Afrikasta. Televisiokuvat näyttivät al-Bashirin laskeutuvan koneesta.

Sudan kertoi aiemmin, että presidentin lentokone lähti Johannesburgista päivällä ja että presidentti aikoo pitää puheen väkijoukoille kotimaassaan.

Eteläafrikkalainen tuomari Hans Fabricius oli määrännyt, että al-Bashirin pitää pysyä Etelä-Afrikassa, kunnes oikeus päättää, pidätetäänkö hänet.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC  haluaa al-Bashirin oikeuteen vastaamaan syytteisiin kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syytteet liittyvät Sudanin Darfurin alueen konfliktiin.

Eteläafrikkalainen tuomari Dunstan Mlambo kritisoi Etelä-Afrikan hallitusta siitä, että al-Bashir päästettiin maasta.

– Sudanin presidentin Omar al-Bashirin epäonnistunut pidätys on ristiriidassa Etelä-Afrikan perustuslain kanssa, Mlambo sanoo.

Eteläafrikkalainen oikeus määräsi myöhemmin maanantaina al-Bashirin pidätettäväksi, mutta hän oli ehtinyt jo poistua maasta.

Al-Bashirin oli kerrottu saapuneen Etelä-Afrikkaan osallistuakseen Afrikan unionin huippukokoukseen.