1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näkökulma: Miksi iltavirkku juo?

Illanvirkkuja on suomalaisista joka kahdeksas. Heille näyttää kasaantuvan monia terveysriskejä. Iltavirkuilla on muita enemmän masennusta, univaikeuksia ja diabetestä. Myöhään nukkuvat myös harrastavat muita enemmän lohtusyömistä. Mutta miksi, sitä ei vielä tiedetä, kirjoittaa Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Satu Miettinen.

Kotimaan uutiset
Satu Miettisen Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle

Tunnustan. Olen boring. Tylsä. Olen aamuvirkku. Nuoruusvuosien yövalvomisten jälkeenkään en nukkunut iltapäivällä kahteen kuten kaverini. Silloinkin heräsin säntillisesti viimeistään puoliltapäivin, useimmiten jo kymmeneltä.

Nyttemmin tilanteeni on pahentunut, olen muuttunut mummoni kaltaiseksi. Olen se, joka ensimmäisenä aamuisin herää keittelemään kahvia pirteänä kuin peipponen, kun kanssakulkijat mieluiten kääntäisivät kylkeään. Onhan se ärsyttävää.

Aamuvirkkuuden varjopuolena on se, että illalla alkaa väsyttää vietävästi, haukotus hiipii kasvoille viimeistään yhdeltätoista, vaikka seura olisi miten valovoimaista. Talvisin tilanne on sama, mutta sillä erotuksella, että silloin nukuttaa hieman pidempään.

*Kun pimeys hitaasti *mutta vääjäämättömästi alkaa näin elokuussa lisääntyä, huokaisen helpotuksesta. Tolkuttoman aikaiset aamut eivät tästä ainakaan enää aikaistu.

Kun kysyn unitutkija Timo Partoselta, kumpi on muna ja kumpi kana, eli johtuvatko terveysriskit illanvirkkujen elämäntavoista vai illanvirkkuudesta itsestään, hän vastaa: illanvirkkuudesta.

Aamuvirkkuutta on pidetty harmaana ja epäseksikkäänä. Siksi on virkistävää huomata, että pikku hiljaa sen imago on alkanut kirkastua – muuttuuko aamuvirkkuus pian jopa trendikkääksi? Tuoreet tutkimustulokset nimittäin todistavat, että öisin kukkuviin, rock-uskottaviin illanvirkkuihin verrattuna me aamuvirkut olemme terveempiä.

Kakkostyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, jopa masennus ovat illanvirkuilla yleisempiä kuin aamuvirkuilla. Lisäksi illanvirkkujen elämäntavat ovat epäterveellisempiä: he tissuttelevat, tupakoivat ja popsivat roskaruokaa enemmän kuin aamuvirkut, väittää unitutkija Timo Partonen. Kaiken lisäksi he kuolevat nuorempina.

Kaikki mahdolliset terveysriskitnäyttävät siis kasaantuvan yökukkujille. Kun kysyn Partoselta, kumpi on muna ja kumpi kana, eli johtuvatko terveysriskit illanvirkkujen elämäntavoista vai illanvirkkuudesta itsestään, hän silmääkään räpäyttämättä vastaa, että ensin on illanvirkkuus ja siitä seuraavat muut asiat. Mutta miksi näin on, sitä ei vielä tiedetä.

Uskomattomalta kuulostavaa väitettä aletaan nyt selvittää perusteellisemmin. Ja jos vastaus joskus löydetään, voi sillä olla kauskantoisia seurauksia. Sitä ennen on hyvä tietää, ettei illanvirkkujen alttius sairauksille ole kohtalo, vaan halutessaan asialle voi tehdä paljonkin.

Unitutkija Partosen mielestä ihmisen vuorokausirytmi eli kronotyyppi vakiintuupuberteetti-iän jälkeen. Juuri silloin on paras hetki muuttaa elämäntapojaan. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, sanotaan.

*Murrosiässä moni meistä *muuttuu illanvirkuksi, mutta suurin osa palaa aikuisiällä takaisin aamu- tai päivävirkuiksi. Keskimäärin noin joka kahdeksas jää sille tielleen illanvirkuksi. Monet heistä ovat tyytyväisiä ja terveitä – mutta eivät kaikki.

Jos illanvirkkuuden, elämäntapojen ja sairastavuuden välillä todella on näinkin vahva yhteys, eikö vuorokausirytmi kannattaisi ottaa puheeksi siellä, missä nuoret muutenkin käyvät terveyttään hoidattamassa? Eli kouluterveydenhoitajalla, terveyskeskuksessa, ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä. Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Voi myös aprikoida, olisiko yhden jos toisenkin koulupudokkaan kierre saatu katkaistua, jos olisi ymmärretty, että hänen sisäinen kellonsa jätättää? Tämä voi kuulostaa karkealta yleistykseltä, mutta voisiko olla niin, että jonkun kohdalla kierre on saattanut alkaa siitä, että hän riittävän monta yötä valvottuaan ei enää yksinkertaisesti jaksa herätä: kouluun, töihin tai opiskemaan. Jos tämä olisi älytty ajoissa olisi ehkä pelastettu yksi nuori elämälle.

Aiheesta lisää tänä iltana A-studiossa kello 21.05.

Lue seuraavaksi