Koulutussäästöjen pelätään syövän oppimistuloksia

Koulutuksen tutkijat ovat hyvin huolissaan hallituksen kaavailemien koulutussäästöjen vaikutuksista. Äkkinäistä romahdusta oppimistuloksiin tuskin tulee, vaan vaikutukset näkyvät viivellä.

Kotimaa
Lukio
Yle

Kaavailtujen yli 600 miljoonan euron koulutussäästöjen pelätään väistämättä huonontavan oppimistuloksia. Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi haluaisi olla mukana seuraamassa säästöjen vaikutuksia.

– Toki se varmasti näkyy koulutuksen laadussa. En usko, että nämä säästöt voitaisiin toteuttaa, että ei jäisi jälkiä. Kentällä ollaan hyvin huolissaan ja mekin tietysti olemme, Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Jyväskylän yksikön päällikkö Päivi Kamppi sanoo.

Karvin johtaja Harri Peltoniemi ei kuitenkaan usko, että säästöt romuttavat koko koulujärjestelmän.

– Kyllä suomalainen koulujärjestelmä on kestävällä pohjalla ja meillä on tarvetta myöskin rakenteelliseen kehittämiseen, Peltoniemi sanoo.

Päivi Kamppi ei ole yhtä toiveikas.

– Yhtäkkiä tämä ei onneksi romahda, vaikka rahoitus romahtaisikin, ehkä pidemmällä aikavälillä, Kamppi toteaa.

Säästöjen vaikutuksia tutkittava heti

Karvin tutkijat toivovat, että arviointitietoa käytettäisiin nykyistä enemmän päätöksenteon tukena. Kamppi sanoo, että säästöjen vaikutuksia pitää tutkia heti eikä vasta vuosien kuluttua.

– Yksi tapa osallistua näihin säästöihin olisi se, että tutkittaisiin näiden säästöjen vaikutuksia eri koulutuksen järjestäjien toimintaan. Rahoituksella on selkeä yhteys siihen, miten laadukkaasti koulutusta voidaan järjestää ja sitä olisi todella mielenkiintoista arvioida, Kamppi kertoo.

Koulutuksen arvioinnilla on yhä vahva jalansija Keski-Suomessa. Arviointitoiminnan pelättiin kuihtuvan reilu vuosi sitten, kun Jyväskylässä ja Helsingissä toimineet arviointineuvostot yhdistettiin. Perustetun kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin työntekijöistä valtaosa työskentelee Helsingissä.