Kylänraitilla ja klikkauksen päässä – poliisi tulee taas lähelle maaseudun asukkaita

Neljän poliisilaitoksen alueella liikkuu tänä vuonna lähipoliiseja. Kokeilun tavoitteena on tuoda poliisi lähemmäksi maaseutukuntien asukkaita sekä helpottaa yhteydenpitoa. Keski-Pohjanmaalla poliisiin saa yhteyden sosiaalisen median lisäksi vuorovaikutteisella verkkosivustolla.

Kotimaa
Kuvassa poliisi poliisiautossa.
Kalle Niskala / Yle

Poliisihallituksen yhtenä uutena linjauksena on kiinnittää entistä enemmän huomiota rikosten ja häiriöiden ennaltaehkäisyyn. Tavoite näkyy tänä vuonna esimerkiksi Keski-Pohjanmaan maaseutukunnissa, jotka ovat lähipoliisitoiminnan kokeilualueita.

Tarkoituksena on päästä lähemmäksi kansalaisia, tehdä ennaltaehkäisevää työtä, etsiä turvallisuusongelmia, luoda turvallisuuden tunnetta sekä parantaa tiedonvaihtoa.

– Tavoitteena on tehdä poliisia henkilönä tutuksi kansalaisille. Sitä kautta yhteydenpito on helpompaa, toteaa alueen toisena lähipoliisina työskentelevä vanhempi konstaapeli Pauli Äijälä Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Lähipoliisi on klikkauksen päässä

Keski-Pohjanmaalla kahteen lähipoliisiin voi olla Facebookin ja Instagramin ohella yhteydessä myös uudella vuorovaikutteisella verkkosivustolla (siirryt toiseen palveluun). Muun tiedottamisen ohella sivustolla olevasta kartasta näkee muun muassa missä, milloin ja minkälaisissa tehtävissä lähipoliisit ovat olleet.

– Sivuston alareunasta löytyy lähipoliisien kuvakkeet, joita klikkaamalla pystyy lähettämään suoraan viestin tai soittamaan.

Kansalaiset ovat ottaneet suoraan yhteyttä ja kertoneet arkisiin asioihin sekä yleiseen turvallisuuteen liittyvistä huolistaan.

Pauli Äijälä, vanhempi konstaapeli

Toiveena on, että poliisiin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

– Nyt olemassa on suora kanava eikä yhteydessä tarvitse olla vain 112-numeron kautta, Äijälä sanoo.

Toiveena kokeilun muuttuminen pysyväksi

Lähipoliisit tulevat lähelle kansalaisia verkon ohella myös kasvotusten. He tapaavat alueen asukkaita esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa tai vierailevat kouluissa. Keskusteluissa kuntalaiset voivat esimerkiksi kertoa kunnan ongelmapaikoista, joihin poliisin tulisi puuttua.

Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Vesa Toivanen kertoo, että rahaa vuoden loppuun kestävään kokeiluun on saatu noin 150 000 euroa. Tavoitteena on saada toiminnasta pysyvää. Kokeilua on käynnistelty maaliskuusta saakka.

– Yhteydenottojen perusteella työ on lähtenyt hyvin käyntiin. Kansalaiset ovat ottaneet suoraan yhteyttä ja kertoneet arkisiin asioihin ja yleiseen turvallisuuteen liittyvistä huolistaan. Niihin on sitten yritetty löytää ratkaisua, Äijälä sanoo