1. yle.fi
  2. Uutiset

Pariisin ilmailunäytöksen teemana ympäristöystävällisyys – videot

Tänä vuonna ilmastonäkökulmaan keskittyvä Pariisin ilmailunäytös alkoi maanantaina. Näytöksen keskipisteinä ovat muun muassa Airbusin A380-jumbo, toukokuussa Espanjassa pudonnut A400M-sotilasrahtikone sekä sen sähkölentokone. Boeingin Dreamliner-matkustajakone on myös yksi vetonauloista.

Ulkomaat
Airbusin A400M-sotilasrahtikone Pariisin ilmailunäytöksessä 15. kesäkuuta.
Tänä vuonna ilmastonäkökulmaan keskittyvä Pariisin ilmailunäytös alkoi maanantaina. Videolla lentävät muun muassa Airbusin A400M-sotilasrahtikone, ranskalainen Rafale-hävittäjä ja Airbusin E-Fan 2.0 -sähkölentokone.

Maailman vanhin ja suurin ilmailunäytös alkoi Pariisin Le Bourgetin lentokentällä maanantaina. Tänä vuonna näytöksessä keskitytään erityisesti ilmailun ympäristövaikutuksiin.

Viikon kestävään ilmailunäytökseen odotetaan 315 000 vierasta ja paikalla on yli 2 200 näytteilleasettajaa lähes 50 maasta. Suurimmat näytteilleasettajat ovat jälleen Boeing ja Airbus, joiden odotetaan kilpailevan tilauksista konemalleilleen.

Ilmailunäytöksen ympäristöteema edeltää Pariisissa myöhemmin tänä vuonna järjestettävää kansainvälistä ilmastokonferenssia. Lentokoneteollisuus on myös luvannut pyrkiä hiilineutraliuteen vuoteen 2020 mennessä.

Boeing esittelee näytöksessä sen seuraavaa keskimatkan matkustajakonetta 737 MAX:ia, jonka on tarkoitus kuluttaa viidennes vähemmän polttoainetta. Airbusin esittelemä A320neo lupaa vähentää polttoaineenkulutusta 15 prosentilla. Molempia on tilattu jo tuhansia kappaleita, vaikka ainuttakaan varsinaista tuotantomallia ei vielä ole valmistettu.

Airbusin E-Fan-lentokonetta esiteltiin Merignacissa Lounais-Ranskassa huhtikuussa 2014.
Airbusin E-Fan-lentokonetta esiteltiin Merignacissa Lounais-Ranskassa huhtikuussa 2014.Caroline Blumberg / EPA

Airbus esittelee Pariisissa myös uuden sähköllä toimivan E-FAN 2.0 -lentokoneensa prototyypin. Sen lentonopeus on noin 220 kilometriä tunnissa – tosin se voi yhdellä akkujen latauksella lentää tässä vaiheessa vain noin tunnin. Sen siipiin on sijoitettu lukuisia litium-ioniakkuja, ja kaksipaikkaisen koneen ensimmäisten koneiden odotetaan valmistuvan vuoden 2017 lopulla tai vuoden 2018 alussa.

Lisäksi ilmailunäytöksessä järjestetään useita ilmastoaiheisia keskustelutilaisuuksia, joissa ilmailualan ja hallitusten edustajat sekä ympäristöasiantuntijat pohtivat ilmailun ympäristövaikutuksia.

Kymmeniätuhansia uusia koneita käyttöön 20 vuoden aikana

Tänä vuonna ilmailunäytöksestä puuttuu muutamia suuria konevalmistajia, kuten ruotsalainen Saab ja brittiläinen BAE Systems. Myöskään yhdysvaltalainen Northrup Grumman ei edelleenkään ole paikalla, kuten ei ole ollut vuodesta 2011 lähtien.

Samoin näytteillä on vähemmän koneita kuin viime vuonna, jolloin näytteillä oli 150 eri konetta. Nyt eri malleja on esillä 100.

Pariisin ilmailunäytöksen lentokoneita ja vieraita.
Pariisin ilmailunäytöksen lentokoneita ja vieraita Pariisin Le Bourgetin lentokentällä 15. kesäkuuta.Reuters-TV

Suurimmat näytteilleasettajat Airbus ja Boeing hamuavat silti koneilleen lukuisia tilauksia. Viime vuoden näytöksessä molemmat hankkivat tilauksia noin 35 miljardin euron arvosta ja siviilikoneiden kaupan sanotaan elävän kukoistuskauttaan. Airbus on ennustanut koko ilmailuteollisuuden myyvän yli 32 000 konetta seuraavien 20 vuoden aikana, kun taas Boeing odottaa jopa yli 38 000 uuden koneen käyttöönottoa.

Suurin syy koneiden menekille ovat Aasian kasvavat ja kukoistavat turismimarkkinat. Boeingin mukaan kaksi viidestä uudesta lentokoneesta on suunnattu näille markkinoille.

Molemmilla lentokonevalmistajilla on silti vuosien odotuslista uusille tilauksille, sillä finanssikriisin helpotettua niillä on odottamassa lähes 12 000 koneen tilausmäärät.

Airbus toivoo kuitenkin lisää tilauksia erityisesti sen A380-jumbolle, jonka tulevaisuutta on kyseenalaistettu sen jälkeen, kun sen kymmenvuotisen taipaleen aikana sitä on tilattu vain vähän yli 300 kappaletta.

Airbus 380
Airbusin A380-jumbo lensi Pariisin ilmailunäytöksen ensimmäisenä päivänä.

Mukana myös Suomen hävittäjäehdokas

Ilmailunäytöksessä esitellään myös useita sotilaskoneita.

Yksi suurimmista kiinnostuksenkohteista on Airbusin A400M-sotilasrahtikone, jonka kehitys on huomattavasti myöhässä ja jonka kehitysbudjetti on ylittynyt huomattavasti. A400M myös putosi moottoririkon vuoksi heti nousun jälkeen toukokuussa Espanjassa ja neljä sen miehistön jäsentä kuoli turmassa.

Sen piti pysyä maassa koko näytöksen ajan, mutta Airbus ilmoitti viime viikolla sen lentävän siellä päivittäin.

Ranskalainen Rafale-hävittäjä lentää myös päivittäin näytöksessä. Se on yksi Suomen harkitsemista hävittäjämalleista Hornetin korvaajaksi.

Yleisö pääsee tutustumaan ilmailunäytökseen perjantaista lähtien. Päivittäin Le Bourgetin lentokentällä on lähes 40 lentonäytöstä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi