1. yle.fi
  2. Uutiset

Kylmä sää lykkää mustikan ja hillan kypsymistä – marjasadon määrää ei voida vielä ennustaa

Hillaa ja mustikkaa saadaan kylmän alkukesän vuoksi vasta myöhemmin. Tulevat säät voivat vaikuttaa vielä.

Kotimaan uutiset
mustikkaa ja mustikanvarpuja
Ville Välimäki / Yle

Mustikan kukinta on ollut runsasta koko Suomessa, mutta varsinkaan pohjoisen marjasadon määrää ei runsaan kukinnan perusteella vielä voida ennustaa. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio toteaa tiedotteessa, että kylmällä ja sateisella säällä pölyttäjät eivät juuri liiku, joten vasta raakilevaiheessa nähdään, onko aurinkoisia päiviä ollut riittävästi marjakukkien pölyttymiseen.

Pohjois-Suomessa mustikan ensimmäiset kukat ilmestyivät aurinkoisille paikoille pari viikkoa sitten, eteläisessä Suomessa kukinta alkoi jo kolmisen viikkoa sitten.

Myöhäisen kukinnan ja kylmän alkukesän vuoksi mustikan sadon kypsyminen näyttää tänä vuonna menevän normaalia myöhäisemmäksi. Pohjoisessa satoa voidaan odottaa elokuun alussa, etelämpänä marja kypsyy heinäkuun loppupuolella. Tulevat säät voivat vielä vaikuttaa tilanteeseen.

Hilla, eli lakka aloitti kukintansa pohjoisessa heti mustikan jälkeen. Kukinta on kohtuullisen hyvä, vaikka paikoitellen kovat tuulet ja sateet ovat pudottaneet hillan kukkia avosoilla, mikä estää niiden pölyttymisen. Hyvän hillasadon saaminen on epävarmaa, koska kylmä ja sateinen sää vaikuttaa pölytyksen onnistumiseen. Sato myöhästyy aiemmista kesistä, sitä voitaneen odottaa heinäkuun puolivälin jälkeen. Myöhäinen kukinta ja kylmä alkukesä vaikuttavat myös marjojen kasvamiseen hidastaen sitä.

Lue seuraavaksi