1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Yritysmummon palkkaaminen teki ohjelmistoyrityksestä mukavamman työpaikan

Yritysmummo Anitta Salmisen valtakunnassa on kolme kerrosta, miltei 1900 neliötä, toistakymmentä vessaa ja kolme keittiötä. Pojiksi kutsumiaan työntekijöitäkin on miltei 70. Salminen sanoo, ettei osaisi kuvitella parempaa työtä.

Anitta Salminen on tyytyväinen työhönsä yritysmummona. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Vuonna 2011 tamperelainen ohjelmistotalo Bitwise päätti hakea työhön yritysmummoa, jonka tehtävänä olisi pitää huolta työntekijöistä.

– Kirjoitin tussilla keittiöpyyhkeeseen hakemukseni, ja nykyään se on tuolla käytävällä kehystettynä, kertaa Anitta Salminen miltei neljän vuoden takaista työnhakuaan ohjelmistoyritys Bitwiseen. Hän oli opiskelemassa lisää siivousalaa oppisopimuksella, kun uusi työ yritysmummona alkoi.

– Hoidan täällä sen, mikä yleensä on yrityksissä ulkoistettu, kertoo Salminen.

Esimerkiksi siivous, tavaraliikenne, ruokahuolto, asiakkaiden ja työntekijöiden tarpeista huolehtiminen ovat Salmisen tehtäviä.

Salminen sanoo että työ yritysmummona on mielenkiintoista, vaihtelevaa ja vastuullista. Salmisen työaikojen perään ei kysellä: töissä ollaan silloin kun töitä on, ja hiljaisina päivinä levätään. Luovuuttaan Salminen saa käyttää vapaasti esimerkiksi erilaisten tarjoilujen suunnittelussa. Työn tulos näkyy heti ilmapiirissä, ja kiitosta annetaan myös erikseen.

– Kun asiakkaat ja pojat viihtyvät, sen saman mielihyvän minäkin saan.

Työnkuva on luotu yhdessä

61-vuotiaan Anitta Salmisen valtakuntaa on yrityksen toimitiloina toimivat 1900 neliötä, melkein parikymmentä vessaa ja kolme keittiöltä. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat esimerkiksi puhtaanapito ja järjestyksen ylläpitäminen.

Salmisella on työpiste toimiston aulassa. Suuren puisen työpöydän päällä on tietokone, josta Salminen katsoo jokaisen päivän kulun erikseen. Pöytä on asetettu ikkunan ääreen, sen tummanpunaiset samettiverhot ovat Salmisen itse ompelemat.

Salmisen työhakemus on kehystettynä työpaikan seinällä. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Anitta Salminen tai rekrytoinnin tehnyt toimitusjohtaja Tomi Mikkonen eivät tienneet, millaiseksi yritysmummon työnkuva muodostuisi.

– Sovimme että rakennetaan tämä työnkuva yhdessä. Päivät ja tarpeet ovat kuitenkin niin erilaisia, ettei samanlaisia päiviä ole. Toisina päivinä päivälle tulee mittaa 12 tuntia, mutta sitten hiljaisempina päivinä voi pitää vapaata.

Työn laatuun ja määrään vaikuttaa myös se, että yrityksen työntekijöiden määrä on Salmisen työssäoloaikana yli kolminkertaistunut.

– Hyvää organisointikykyä tämä vaatii, yritysmummo myöntää.

Oma siivooja lisää tyytyväisyyttä

Ilmapiiri on varmasti lämpimämpi, kun täällä ei käy kukaan ulkopuolinen siivooja. Pöydälle voi jättää paperit yöksi ilman, että niitä tarvitsee piilottaa, koska olen talon omaa väkeä.

Anitta Salminen

Anitta Salminen sanoo että oma siivoja luo hyvän ilmapiirin ja on myös luottamuskysymys.

– Ilmapiiri on varmasti lämpimämpi, kun täällä ei käy kukaan ulkopuolinen siivooja. Esimerkiksi pöydälle voi jättää paperit yöksi ilman, että niitä tarvitsee piilottaa, koska olen talon omaa väkeä.

Yritysmummo Anitta Salminen tekee töitä ohjelmistoyrityksessä, jossa on lähes yksinomaan töissä nuoria miehiä. Vaikka Salmiselta kysytäänkin joskus neuvoa ja apua arkipäivisissä asioissa, kokee Salminen kuitenkin oppivansa enemmän heiltä.

– Pojat ovat äärettömän kiinnostuneita ruuanlaitosta ja leipomisesta, ja se on kauhean mukavaa.

Salminen ampuukin alas tiukassa olevan käsityksen siitä, että nykynuoret olisivat avuttomia kotitöissä.

– Kyllä minä näiltä opin ihan yhtä lailla kuin he minulta. Kerran ostin lihamyllyn ja luonnonsuolta, ja teimme yhdessä makkaroita. Nyt pöydällä on odottamassa raaka-aineet syksyllä olevaan makuviinakisaan, sanoo Salminen.