1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalainen pariskunta kehitti hittipelin – Time-lehden ensiarvio: Yksi parhaista

Kotkalaisen avioparin kehittämää älypuhelimilla pelattavaa Tiltagonia on ladattu yli miljoona kertaa. Puhelinta kallistelemalla toimiva kuulapeli ylsi julkaisuviikollaan Time-lehden viiden parhaimman listalle.

Kotimaan uutiset
Nuori selailee nettipuhelintaan.
Yle

Kotkalaisen avioparin kehittämä älypuhelimilla pelattava Tiltagon ylitti kesäkuussa miljoonan latauksen rajapyykin. Jyri ja Piia Kilpeläisen tekemä peli on saanut myös kansainvälistä huomiota, sillä se ylsi julkaisuviikollaan huhtikuussa Time-lehden viiden parhaimman iPhone-pelin listalle.

Pienpelitekijöiden luomukset saavat harvoin miljoonasuosiota. Indiepelinkehittäjä Jyri Kilpeläisen mukaan miljoona latausta on hyvä alku.

– Isot pelit vetää kymmeniä tai jopa satojamiljoonia latauksia. Maailmanlaajuisessa mittakaavassa se ei ole vielä hirveän iso suoritus, mutta avioparille, joka harrastuksena tätä tekee, niin onhan se aika kiva merkkipaalu, hän sanoo.

"Haastavahko arcade-tyylinen peli"

Älypuhelimella pelattavassa Tiltagonissa pelaajan tavoitteena on kuljettaa pientä kuulaa pitkin erilaisia labyrinttejä. Pelin erikoisuus on se, että sitä ei pelata näppäimillä, vaan puhelinta kallistelemalla.

– Tiltagon on vaikea, haastavahko arcade-tyylinen peli. Jos muistaa vanhoja labyrinttipelejä tai pelejä kuten Marble Madness, niin se on oikeastaan sieltä lähtenyt idea tähän.

– Kallistellaan ja yritetään tasapainotella lattioiden päällä ja vältetään tippumasta alas, luonnehtii Jyri Kilpeläinen.

"Tiltagon on meidän viides"

Tiltagon ei ole ensimmäinen yhteinen pelinkehitysprojekti Kilpeläisten pariskunnalle. Pelien tekeminen on avioparille harrastus.

– Meillä on mennyt tosi hyvin. Tiltagon on jo meidän viides peli, myhäilee Jyri Kilpeläinen.

Tiltagonin julkaisi yhteistyössä Kilpeläisten kanssa kanadalainen pelinjulkaisija NoodleCake Games. Niin Jyri kuin Piia Kilpeläisellä on omat päivätyönsä. Miljoonarajan rikkoneesta Tiltagonista on jäänyt jotain myös sukanvarteen.

– Jos pelin olisi tehnyt päivätyökseen, niin ehkä ei vielä oltaisi kehityskustannuksia katettu, mutta kyllä siitä pikkuisen on jäänyt kassaa, sanoo Kilpeläinen.

Lue seuraavaksi