Telakka-asiantuntija Turun laivatilauksesta: Nyt tuli vähän isompia kaloja

Pitkään telakkateollisuutta tutkinut Pasi Malinen pitää laivatilausta hyvin merkityksellisenä koko Turun seudulle. Malinen uskoo, että LNG-osaaminen voi olla tulevaisuudessa kilpailuetu Turun telakalle.

Professori Pasi Malinen.

Tutkimusjohtaja Pasi Malinen Turun yliopistosta pitää Meyerin Turun telakan uusinta laivatilausta erittäin tärkeänä koko Turun seudun taloustilanteen kannalta.

– Nyt tuli sitten vähän isompia kaloja. Tilatut laivat ovat kolme kertaa Viking Gracen kokoisia, Malinen sanoo.

Telakan tilauskirjat ovat täynnä vuoteen 2020 saakka. Malinen muistuttaa, että se on pitkä aika telakalle.

Kyllähän tämä kertoo siitä, että Meyer tuli tänne tosissaan.

Pasi Malinen

– Kyllähän tämä kertoo siitä, että Meyer tuli tänne tosissaan. Nyt se oletettavasti johtaa siihen, että telakalle investoidaan ja sitä uusitaan, Malinen sanoo.

LNG voi olla Turun telakalle kilpailuetu

Turun telakalta tilattavat alukset ovat maailman ensimmäisiä risteilyaluksia, jotka kulkevat nesteytetyllä maakaasulla eli LNG:llä. Malinen uskoo, että se voi tulevaisuudessa olla Turun telakalle kilpailuetu.

– Risteilyvarustamot haluavat isompia, ekologisempia ja tehokkaampia laivoja. Tämä voi indikoida sitä, että muutos suurempiin ja ekologisempiin risteilijöihin on näkyvissä.

– Jos turismi lähtee kunnolla nousuun, risteilijöiden uusiminen eri puolilla maailmaa ei ainakaan vähene, Malinen lisää.