1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Korttiartistin unelmapakkaa koristaa omat kasvot – taikurin titteliin on vielä matkaa

Korttiartisti Raimo Lusma on kiireinen mies: kaksi työtä, kaksi lasta. Vähäisen vapaa-aikansa mies kuitenkin omistaa pelikorteille.

ilmiöt
Lähitaikuus on Jore Sohlmanin mukaan vaikeampaa kuin lavataikuus.
Arvo Vuorela / Yle

Kajaanilainen Raimo Lusma muistaa oppineensa teini-ikäisenä yhden korttitempun.

– Aika moni osaa lopulta jonkun tempun. Sain silloin hauskan ajatuksen, että pyysin ihmisiä näyttämään tempun, jonka he osasivat ja sitten näytin vastalahjaksi omani.

Teinipojalle kertyi vaihtokaupoilla pieni temppuarsenaali, mutta lopulta kipinä korttitemppuihin sammui.

Tämä on tekniikkalaji.

Raimo Lusma

– En tehnyt vuosiin mitään. Mutta 18-vuotiaana menin ammattikouluun ja yksi luokkakaveri innostui taikuudesta. Siinä peesissä minä palasin korttitemppuihin.

Nyt Lusma laskeskelee temppuilleensa vakavammin pakan kanssa reilut pari vuotta. Hän ilmoittaa Facebook-sivuillaan tarjoavansa esiintymisiä, koulutuksia ja luonteja korttitempuista.

– Reilut pari vuotta on toki aika pieni pätkä ajallisesti, mutta työmoraalini on kova, olen harjoitellut lukemattomia tunteja.

Lusma on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kajaanin nuorisotyön kanssa, esiintynyt nuorille ja nyt myös opettanut kesälomaileville koululaisille korttitemppuja.

Raimo Lusma.
Raimo Lusma.Miia Roivainen / Yle

Omat temput, oma pakka

Korttitaikuudessa ei kajaanilaismiehen mukaan ole mitään tekemistä matematiikalla.

– Tämä on tekniikkalaji. Tässä on muutamia perusasioita, perusliikkeitä. Temput perustuvat monen eri teknisen liikkeen suorittamiseen, Raimo Lusma kuvailee.

Päivittäin tulee myös useita uusia temppuja mieleen.

Raimo Lusma

Lusmalla on kaksi työtä, kaksi lasta, hän valmentaa nuorten koripallojoukkuetta. Aina kun vapaa-aikaa liikenee, eksyy korttipakka käteen.

– Päivittäin tulee myös useita uusia temppuja mieleen. En pääse niistä kaikkia testaamaankaan, mutta ideoita välähtelee jatkuvasti.

Taikurin titteliin on miehen mielestä vielä matkaa, mutta Raimo Lusma mieltää itsensä korttiartistiksi. Facebook-sivujen rinnalle rakennetaan omia kotisivuja ystävän kanssa. Ja tulevaisuuden haaveita korttirintamalta on ainakin kaksi:

– Keräilen sivuharrastuksena korttipakkoja. Haaveena olisi oma korttipakka, laadukas, persoonallisesti kuvitettu. Kortteja kuvittaisi esimerkiksi omat kasvot, perheenjäsenet ja ystävät.

– Ja se toinen haave: saada yksi itse keksitty korttitemppu Amerikan markkinoille myyntiin.

Lue seuraavaksi