1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Afroamerikkalaisten puolestapuhuja irtisanoutui – väitti olevansa musta

Afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavan NAACP-järjestön jaoston puheenjohtaja Rachel Dolezal esiintyi vuosia tummaihoisena, vaikka on etniseltä taustaltaan valkoinen.

Ulkomaat
Rachel Dolezal.
Rachel Dolezal.Reuters

Rachel Dolezal erosi tänään maanantaina puheenjohtajatehtävästään käytyään ilmi, että hän on esiintynyt tummaihoisena vuosia, vaikka on etniseltä taustaltaan valkoinen. Dolezal oli aktiivinen afroamerikkalaisessa kansalaisoikeusryhmässä Spokanen kaupungissa Washingtonissa.

Valokuva Rachel Dolezalista nuorena.
Valokuva Rachel Dolezalista nuorena.Reuters

Dolezalin vanhemmat julkistivat viime viikolla kuvia tyttärestään lapsena – kuvissa näkyy valkoihoinen, vaaleahiuksinen tyttö. Vanhempien mukaan perheen suvun tausta on sekoitus tšekkiläistä, ruotsalaista ja saksalaista perintöä. Esi-isiin kuuluu myös amerikkalaista alkuperäiskansaa. 37-vuotias Dolezal on jo vuosia värjännyt ja kihartanut hiuksiaan, sekä tummentanut kasvojaan.

Yhdysvalloissa Rachel Dolezal on aiheuttanut paljon keskustelua etnisyydestä. Dolezal oli afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavan NAACP-järjestön yhden Washingtonin jaoston puheenjohtaja. Virka ei sinänsä edellytä afroamerikkalaista taustaa, mutta järjestön mukaan jupakka on kääntänyt huomion pois NAACP:n tavoitteista.

Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) NAACP on kommentoinut, että etninen tausta ei ole tässä tilanteessa tärkein.

– Edustamme kaikkia kansalaisoikeuskysymyksiä, henkilön etnisestä taustasta riippumatta, NAACP:n paikallispuheenjohtaja Gerald Hankerson sanoi CNN:lle.

Kansalaisjärjestön edustajat ovat myös toivoneet Dolezalin jatkavan järjestön jäsenenä. Rachel Dolezal myös opettaa Afrikan tutkimusta paikallisessa yliopistossa.

– Keskustelu on kääntynyt henkilökohtaiseen identiteettiini, rodun ja etnisyyden määrityksen kontekstissa, Dolezal sanoi lausunnossa eron tultua julki.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi