1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä: Yhdysvaltain suunnitelmalla voi olla "vaarallisia seurauksia"

Venäjän ulkoministeriö sanoi toivovansa, ettei Yhdysvallat toteuta suunnitelmaansa raskaan aseistuksen sijoittamisesta Itä-Eurooppaan.

Ulkomaat

Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain aikomus tuoda raskasta sotakalustoa Itä-Eurooppaan voi johtaa sotilaalliseen vastakkainasetteluun.

– Toivomme, että terve järki voittaa ja Euroopan tilanne ei luisu kohti sotilaallista vastakkainasettelua, jolla voi olla vaarallisia seurauksia, ulkoministeriö ilmoitti tiedotteessa maanantai-iltana.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan tiedotteessa syytettiin lisäksi Yhdysvaltoja siitä, että se käyttää eurooppalaisten liittolaistensa Venäjän pelkoa hyväkseen lisätäkseen sotilaallista läsnäoloaan ja vaikutusvaltaansa Euroopassa.

Aiemmin maanantaina venäläiskenraali Juri Jakubov sanoi uutistoimisto Interfaxille, että kaluston sijoittaminen merkitsisi Yhdysvaltain ja sotilasliitto Naton vihamielisintä toimenpidettä sitten kylmän sodan, eikä Venäjälle jäisi muuta vaihtoehtoa kuin vahvistaa joukkojaan länsilaidalla.

Sanomalehti The New York Times kertoi viikonloppuna virkamieslähteisiin viitaten, että Yhdysvallat suunnittelee sijoittavansa pysyvästi panssarivaunuja ja muuta raskasta aseistusta Baltian maihin sekä Puolaan, Romaniaan ja Bulgariaan. Puola ja Liettua ovat vahvistaneet, että asiasta on neuvoteltu Yhdysvaltain kanssa.

Lähteet: Reuters, Tass

Lue seuraavaksi