Ranskan Le Pen: Europarlamenttiin tulee uusi EU-skeptikkojen ryhmä

Jyrkän eurokriittiseen ryhmään ovat lähdössä ainakin Ranskan Kansallinen rintama, Hollannin Vapauspuolue, Italian Pohjoisen liitto, Itävallan vapauspuolue ja Belgian Vlaams Belang. Viralliset poliittiset ryhmät saavat europarlamentissa enemmän puheenvuoroja ja taloudellista tukea.

Ulkomaat
Ranskan kansallisrintaman johtaja Marine Le Pen puhujalavalla kädet levitettyinä
Marine Le Pen avasi sylinsä kannattajilleen Pariisissa vappuna 2015.Yoan Valat / EPA

Ranskan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen kertoo onnistuneensa EU-skeptisen europarlamenttiryhmän muodostamisessa.

Kansallisen rintaman lisäksi ryhmään tulevat ainakin Hollannin Vapauspuolue, Italian Pohjoisen liitto, Itävallan vapauspuolue ja Belgian Vlaams Belang. Le Penin ja Hollannin Vapauspuolueen johtajan Geert Wildersin on määrä esitellä uuden Kansojen ja vapauden Eurooppa -ryhmän kokoonpano tiistaina.

Poliittisen ryhmän perustamiseen tarvitaan vähintään 25 europarlamentaarikkoa seitsemästä eri maasta. Maanantaina Kansallisesta rintamasta ei suostuttu kertomaan, mitkä kaksi muuta maata ovat mukana ryhmässä.

Viralliset poliittiset ryhmät ovat oikeutettuja taloudelliseen tukeen. Lisäksi niiden edustajat saavat enemmän puheaikaa parlamentissa kuin ryhmiin sitoutumattomat.

Le Pen yritti europarlamenttiryhmän perustamista viime vuonna eurovaalien jälkeen, mutta ei saanut mukaan edustajia riittävän monesta maasta.

Lähteet: AFP, Reuters