1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkimus: Natsipropaganda jätti elinikäiset jäljet saksalaislapsiin

Adolf Hitlerin valtakaudella koulua käyneet lapset suhtautuivat juutalaisiin muita negatiivisemmin vielä 50 vuoden kuluttuakin.

Kuva: Rolf Haid / EPA

Tuoreen tutkimuksen mukaan juutalaisvastaisella propagandalla on ollut vuosikymmeniä kestävä vaikutus saksalaisiin, jotka olivat kouluiässä natsi-Saksan aikana. 1930-luvulla syntyneiden käsitykset juutalaisista olivat muita negatiivisimpia vielä vuosina 1996 ja 2006 tehdyissä kyselyissä.

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että yritykset vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen onnistuvat parhaiten, kun ne kohdistetaan nuoriin. Erityisen hyvin viesti tarttuu, jos se vahvistaa olemassaolevia uskomuksia.

Sveitsiläisen Zürichin yliopiston ja yhdysvaltalaisen UCLA:n tutkijat tarkastelivat vuonna 1996 ja 2006 tehtyjä kyselytutkimuksia, joissa saksalaisilta kysyttiin mielipiteitä lukuisista asioista, myös heidän suhtautumisestaan juutalaisiin. Kyselyihin vastasi kaikkiaan 5 300 ihmistä 264 eri paikkakunnalta ympäri Saksaa.

Tutkijat havaitsivat, että 1930-luvulla syntyneiden mielipiteet juutalaisista olivat kaikkein negatiivisimpia.

– Ei ole kyse vain siitä, että natsien koulutus toimi, eli että jos alistaa ihmisiä totalitaariselle hallinnolle heidän kehitysvuosiensa aikana, se vaikuttaa heidän mielensä toimintaan, Hans-Joachim Voth Zürichin yliopistosta sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Hätkähdyttävää asiassa on se, ettei vaikutus häviä.

Tutkijat löysivät myös asuinpaikkaan perustuvia eroja Adolf Hitlerin valtakaudella vuosina 1933–45 koulua käyneiden välillä. Alueilla, joilla juutalaisvastaisuutta oli jo ennen natsejakin, asenteet olivat kaikkein jyrkimpiä.

– Natsimielisen opetuksen toimivuus riippui ratkaisevasti siitä, oliko lasten kasvuympäristö jo valmiiksi hiukan antisemitistinen, Voth sanoi.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.