Juhannuksesta käynnistyy taas vilkas tapahtumien kesä Lapissa

Juhannuksesta Lapissakin käynnistyy taas vilkas tapahtumakesä. Maakunta tulvehtii erilaisia juhlia ja kylätapahtumia – vanhoja ja perinteisiä, mutta myös uusia.

Posio
Oiva Soudunsaari Posion matkailuyhdistyksen puheenjohtaja
Posion matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Oiva Soudunsaari odottaa vilkasta matkailukesää. Yksi käyntikohteista on taustalla oleva Anu Pentik Galleria. Siellä näyttely on juuri vaihtumassa.Jorma Korhonen / Yle

Päällekkäisyyksiltä ei voida välttyä ja se tietysti harmittaa niitä, jotka haluaisivat vierailla monissa paikoissa. Posiolla muun muassa kuuluisat juhannusjuhlat ovat elpymässä, kertoo matkailuyhdistyksen puheenjohtaja Oiva Soudunsaari.

Lapissa kesää on saatu odottaa pitkään ja hartaasti. Toistaiseksi sää ei ole luonut edellytyksiä suloiselle suvelle ja niinpä se tekee vieläkin tuloaan, mutta juhannukselle asetetaan jo isot toiveet.

– Olisihan jo aika kesän tulla, olla ja pysyä, jotta ihmiset saisivat myös nauttia onnistuneista ulkoilmajuhlista. Sellaisiahan nuo kesätapahtumat ovat, sanoo Oiva Soudunsaari. Hyvä sää saa myös ihmisiä liikkeelle.

Posiolla odotetaan, että palutaan tekevät maakuulut juhannusjuhlat taas onnistuisivat ja pikkuhiljaa palautuisivat entisaikojen loistoonsa. Juhlapaikkana on nyt uusi jäähalli - monitoimihalli, joka muutenkin on erilaisten tapahtumien keskipisteenä.

Kun muistellaan Posion kesiä, niin ei saa unohtaa Yöttömän yön -juoksutapahtumaa. Se toi paikkakunnalle jopa maailman tähtiä. Mukana olivat tietysti myös Posion omat kovat juoksijat.

Pääosin perinteisiä tapahtumia

Soudunsaaren mukaan Posion kesätapahtumat ovat hyvin perinteisiä ja niillä on varattu tietyt viikonvaihteensa. Kuukauden päästä heinäkuussa pidettävät Muikkumarkkinat on Posion suurin kesätapahtuma. Silloin kirkonkylällä tori täyttyy kahdeksi päiväksi.

Ja mitä olisi Posio ilman Pentikiä ja keramiikka. Elokuussa Kirikeskuksessa käynnistyy tälle vuodelle jo toinen keramiikkasymposiumi. Parikymmentä keramiikkataiteilijaa eri puolilta maailmaa tulee Posiolle näyttämään taitojansa.

– Syyskuussa sitten alkaa metsästyskausi. Se on Posiota omimmillaan, eli täällä jahtimailla liikkuu paljon pellepukuisia ihmisiä, Soudunsaari sanoo.

Hän mainitsee myös Posion vetovoimaiset luontokohteet Korouoman ja Riisitunturin, jotka ovat aina suosittuja käyntikohteita ja ovat tänä kesänäkin monien lomasuunnitelmissa.