Pähkinöiden rasvahapot saattavat lievittää tulehdusta

Kasviöljyjen lisäksi kala ja kalaöljyt ovat hyviä monityydyttymättömien rasvahappojen lähteitä.

terveys
Maapähkinöitä viljelijän kädessä.
Maapähkinöitä viljelijän kädessä Yhdysvalloissa.Erik S. Lesser / EPA

Runsas monityydyttymättömien rasvahappojen syöminen saattaa vähentää elimistön tulehdustiloja, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Varsinkin omega-6-rasvahapot saattavat olla tässä hyviä. Omega-6-rasvahappoja on paljon mm. kasviöljyissä, pähkinöissä ja siemenissä.

American Journal of Epidemiology (siirryt toiseen palveluun) -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 4 700 yli 55-vuotiaan miehen ja naisen seurantaan. Osallistujilta kyseltiin ruokavaliosta tutkimuksen alkaessa vuosina 1989–1993. Tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa sekä lopussa vuosina 1997–1999.

Tulokset osoittivat CRP-pitoisuudet pienimmiksi osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli eniten monityydyttymättömiä rasvahappoja ja etenkin monityydyttymättömiä omega-6-rasvahappoja. Erillisanalyysissa omega-3-rasvahappojen saanti ei liittynyt CRP-pitoisuuksiin.

Monityydyttymättömät rasvahapot ovat monella tapaa tarpeen ihmisille ja niiden saanti on yhdistetty mm. sydäntautien ja monien muiden sairauksien riskin pienentymiseen. Kasviöljyjen lisäksi kala ja kalaöljyt ovat hyviä monityydyttymättömien rasvahappojen lähteitä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim