Lieksan uusi kaupunginjohtaja: Yhteisestä veneestä ei kukaan putoa

Lieksan uusi kapunginjohtaja Jarkko Määttänen palaa mielellään nuoruusmaisemiinsa. Enolaislähtöinen Määttänen kävi koulunsa Uimaharjussa ja suoritti opintonsa Joensuun yliopistossa. Nuoruuden urheilu-uralla seuroina olivat Lieksan Hiihtoseura ja Lieksan Urheilijat.

Lieksa
 Jarkko Määttänen.

Jarkko Määttäsen juuret ovat vahvasti Pohjois-Karjalassa. Hän palaakin mielellään Keski-Suomesta kotimaisemiinsa. Vahva side Lieksaan syntyi jo nuorena, kun Määttänen teki urheilu-uraa hiihtäjänä ja yleisurheilijana Lieksan Hiihtoseuran ja Lieksan Urheilijoiden riveissä.

– Alue on tosiaankin tuttu, olen Enosta lähtöisin ja käynyt kouluni ja suorittanut opintoni Pohjois-Karjalassa.

– Nuorempana harrastin hiihtoa ja yleisurheilua, päälaji oli tietysti hiihto. Kun sitten aikoinaan hiihtoa rupesin tekemään totisemmin, etsimme hyvää seuraa ja kartoitimme tilannetta Pohjois-Karjalassa.

Minut otettiin heti mukaan lieksalaisena ja koko urheilu-uran ajan pidettiin hyvin porukassa.

Jarkko Määttänen

– Siihen aikaan Lieksan hiihtoseurassa oli hyvin aktiivisia ja kehittämishaluisia henkilöitä. Heti, kun he saivat vinkin siitä, että olisin halukas edustamaan seuraa, sieltä tuli ihmisiä tekemään sopimusta.

– Minut otettiin heti mukaan lieksalaisena ja koko urheilu-uran ajan pidettiin hyvin porukassa. Samanlaiset, hyvin myönteiset kokemukset minulla on Lieksan Urheilijoista. Paljon kavereita sinne suunnalle jäi.

Paluu Lieksaan

Jarkko Määttänen oli Lieksan sivistysjohtajana 2006 – 2012. Sen jälkeen hän lähti Muurameen palvelujohtajaksi. Paluu Lieksaan on Määttäselle mieleen monestakin syystä.

Kaupunginjohtajan paikka on hyvä mahdollisuus edetä uralla ja oppia uutta, saada laajempaa vastuuta.

Jarkko Määttänen

– Kaupunginjohtajan paikka on tietenkin hyvä mahdollisuus edetä uralla ja oppia uutta, saada laajempaa vastuuta. Se on yksi hyvä syy.

– Toinen on tietysti se, että Lieksassa minun harrastuksiani voi toteuttaa loistavissa olosuhteissa. Hiihto, lenkkeily, suunnistus, melonta ja soutu, kaikkiin näihin on Lieksassa todella hyvät puitteet.

– Ja tietysti vielä se, että kotipaikka on lähellä. Lieksasta on kätevä käydä vaikkapa kesäpaikalla Rahkeenniemessä.

Kaikista pidettävä huolta

Kaupunginjohtajan pesti on tähän maailman aikaan mielenkiintoinen missä tahansa päin Suomea. On huolta taloudesta, sote-kuvioita, kuntaliitoksia. Lieksan ominaispiirteenä on näiden lisäksi kantaväestön ja kunnan maahanmuuttajien ajoittain ongelmalliset välit.

– Tuollainen uusi asia, oli se missä tahansa, herättää voimakkaita reaktioita. Sellainenhan tämä ulkomaalaisten tulo Lieksaan oli. Ei oltu varauduttu siihen, että maahanmuuttajia tulee näinkin paljon ja näin nopeasti. Siitä syntyi sitten vastareaktio.

Pidetään huoli siitä, että yhteisestä veneestä ei kukaan putoa.

Jarkko Määttänen

– Kaiken kaikkiaan hyvä kanssakäyminen rakentuu sille, että toimitaan avoimesti ja läpinäkyvästi ja kohdellaan ihmisiä yhdenvertaisesti.

– Lieksassahan on hyvä maahanmuuttostrategia, joka sinne aikoinaan tehtiin. Noudatetaan sitä. Pyritään hoitamaan asiat kuntoon niin, että ne ovat maahanmuuttajilla asianmukaisesti hoidettu ja pidetään samalla huoli siitä, että kantaväestön asiat ovat hyvin.

– Pidetään huoli siitä, että yhteisestä veneestä ei kukaan putoa. Se on parasta lääkettä sille, että tällaisia konflikteja ei synny.