Viileä alkukesä voi tappaa metsäkanalinnun poikaset kylmään tai nälkään

Teeren, metson, pyyn ja riekon poikasille ensimmäiset elinviikot ovat vaikeimmat. Kylmyys saattaa koitua sekä poikasen että sen ravinnon kohtaloksi.

linnut
Naarasmetso
Vesa Vaarama / Yle

Metsäkanalintujen poikasten kohtalon viikot ovat parhaillaan käsillä.

Teeren, metson, pyyn ja riekon poikaset kuoriutuvat kesäkuun alkuviikoilla ja ensimmäisten elinviikkojen kylmä sää voi olla kohtalokas poikasille. Myös hyönteismäärä vaikuttaa poikasten selviytymiseen, sillä kanalinnut eivät syötä poikasiaan, vaan ne johdattavat poikaset hyönteisapajien luokse.

Käytännössä kanalintujen poikasten ensimmäisten kahden elinviikon olosuhteet ovat ratkaisevia selviytymisen kannalta. Riistakeskuksen riistasuunnittelija Teemu Lambergin mukaan toiveissa olisi säiden lämpeneminen, jotta poikastuotto pysyy hyvänä.

- Siinä on muuten oikeastaan kaksi huonoa vaihtoehtoa tarjolla, joko poikanen voi kuolla kylmään tai sitten se voi kuolla nälkään, Lamberg sanoo.

Varma tieto metsäkanalintujen pesinnän onnistumisesta saadaan heinä-elokuussa tehtävän riistakolmiolaskennan myötä. Kesälaskennassa selvitetään muun muassa metson, teeren, pyyn ja riekon poikastuottoa.