Hyppää sisältöön

Kesä tuntuu kohta iholla – Tutkija: Hyttysiä on tulossa reilusti joka puolelle Suomea

Hyttyskesästä on tiedossa vähintäänkin normaali, hyönteistutkija Reima Leinonen sanoo. Hänen mukaansa hyttysiä on ollut parina edellisenä kesänä tavallista vähemmän.

Hyttynen kukassa.
Ötököiden puremilta voi yrittää suojautua.

Hyttyskesästä on tulossa tänä vuonna vähintäänkin normaali tai normaalia jonkin verran runsaampi, hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta ennakoi. Leinonen kertoi arviostaan Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

Hänen mukaansa kuluva kesä näyttää hyttysten kannalta hyvältä.

– Päälennon alku näyttää viivästyvän jonkin verran sen takia, että on ollut näin viileää, mutta siellä ne ovat kehittyneet lammikoissa. Koska vettä on satanut aika reippaasti, hyttysiä on tulossa ihan kohtalainen määrä, Leinonen sanoi aamu-tv:lle puhelimitse.

Suomessa on ollut kahtena tai kolmena edelliskesänä vähän hyttysiä, paikoitellen todella vähänkin, hän huomautti.

– Nyt [hyttysiä] on tulossa reilummin joka puolelle Suomea.

Leinoselta kysyttiin, pitävätkö vanhat legendat ja myytit hyttysiltä suojautumiselta paikkansa. Yhden uskomuksen mukaan kannattaa pukeutua vaaleaan, jotta hyttyset eivät häiritse samalla tavoin kuin jos pukisi yllensä tummat vaatteet.

Leinosen mukaan tästä ei ole selvää tieteellistä näyttöä.

– Sen sijaan siihen on selkeä näyttö, että mitä rauhallisemmin pystyy olemaan, sitä heikompi on pintaverenkierto ja silloin myös erittää huomattavasti vähemmän hiilidioksidia eikä hikoile. [Silloin] hyttysetkään eivät löydä niin helposti.

– Mitä enemmän hyppii ja huitoo, sitä varmemmin saa hyttyset kimppuunsa.

Hyttysenpistoihin tottuu ennen pitkää

Ihotautilääkäri Ari Karppinen totesi aamu-tv:n studiohaastattelussa, että vaatetus on ensisijainen keino välttää hyttysenpistot. Hyttynen ei pääse pistämään ainakaan paksun vaatteen läpi, hän muistutti.

Karppinen sanoi, että hyttysreaktiossa on kyse tavallisesta allergisoitumisesta.

– Voidaan sanoa, että käytännössä lähes jokainen allergisoituu ja muutama kymmenen pistoa riittää allergisoimaan. Vauvaikäiset eivät yleensä reagoi hyttysille lainkaan.

Paukamia alkaa ilmaantua, kun hyttysenpistoja on kertynyt parisenkymmentä.

– Ensin viivästyneesti, muutaman tunnin kuluessa. Sitten kun pistoja saa enemmän ja allergisoituminen voimistuu, [alkaa tulla] myös välittömiä paukamia.

Karppisen mukaan immunisoitumista alkaa tapahtua satojen ja tuhansien hyttysenpistojen jälkeen. Tämä tarkoittaa, että reaktiot alkavat vähentyä vuosi vuodelta.

Siedättymistä voi tapahtua yhdenkin kesän aikana, Karppinen kertoi. Tällöin alkukesästä reagoisi hyttysenpistoon voimakkaammin kuin vaikkapa loppukesästä.