1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Napapiirille sijoittuva elokuva kylvää kauhua juhannusyössä

Syrjäinen kesämökki, viisi kaverusta ja juhannusyönä heräävä tappaja. Amerikkalaisen kauhuelokuvan Rage: Midsummer´s Eve tapahtumat sijoittuvat Napapiirille.

Rage: Midsummer´s Eve - elokuvan logo. Kuva: La Brea Pictures

Rage: Midsummer´s Eve (siirryt toiseen palveluun)on amerikkalais-suomalaisen ohjaajan Tii Ricksin elokuva kaverusten mökkireissusta Lapissa.

Jokaisella on draamaa omassakin elämässä. Kauhuelokuva on ollut mulle aina keino päästä pois.

Ohjaaja Tii Ricks

– Kolme suomalaista vie kaksi ulkomaalaista ystäväänsä mökkeilemään pohjoiseen juhannukseksi. Pian he tajuavat herättäneensä seudulla jotain, mitä ei olisi kannattanut herättää ja löytävät itsensä pakenemasta salaperäistä tappajaa, Ricks tiivistää elokuvan juonen.

Erikoisen kauhuelokuvasta tekee, että se on kuvattu pääosin valoisaan aikaan, suomalaisessa suviyössä.

– Kauhuelokuvathan kuvataan aina pimeässä. Halusin kokeilla tehdä kauhua valossa ja siitä onkin tullut paljon hyvää palautetta, että elokuva poikkeaa tällä tavalla genren muista elokuvista.

Kauhuelokuva on irtiotto arjen draamasta

Rage: Midsummer´s Eve on kuvattu Englannissa ja Suomessa pääosin Kouvolan seudulla. Joitakin kuvauksia on tehty Pohjois-Suomessa, mutta Napapiiri on elokuvassa vain tarinan tapahtumapaikka.

– Jos sanotaan, että tarina sijoittuu Helsingin lähiympäristöön tai Kouvolan lähiympäristöön, se ei vain ole niin mielenkiintoista. Se on liian lähellä sivilisaatiota, Ricks sanoo.

Juhannusyö taikoineen ulkomaisittain eksoottisessa Lapissa tuo siis lisäarvoa kauhuelokuvalle. Elokuvan ohjaaja on fanittanut kauhua pikkutytöstä saakka.

– Jokaisella meistä on draamaa omassakin elämässä, mutta silloin kuin ei halua tai jaksa nähdä toisten ongelmia, haluan katsoa jotain missä pääsen kokonaan pois ja mulle kauhuelokuva on ollut aina sellainen, mihin mä pääsen pakenemaan.

Verkkolevitys on indie-elokuvien pelastus

Amerikkalaiselokuvan teatteriensi-ilta oli juuri Yhdysvalloissa. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa elokuva tulee online-levitykseen juhannuspäivänä. Ricksin mukaan Video On Demand on tätä päivää ja hyvä keino levittää etenkin indietuotantoina tehtyjä elokuvia.

– Mä ymmärrän, että jos elokuvassa on valtavasti ääni- ja muita efektejä, jotain Star Wars - tyyppistä, niin niitä halutaan katsoa isolta valkokankaalta elokuvateatterissa. Näin indietekijänä suurin palkkio on kuitenkin se, että huomaa, että ihmisiä kiinnostaa vuokrata ja katsella elokuva esimerkiksi VOD-palvelun kautta.