Al-Qaida vahvistaa Jemenin-johtajansa kuoleman

Arabian niemimaan al-Qaida on vahvistanut videoviestissään, että sen johtaja Nasir al-Wuhayshi kuoli Yhdysvaltain lennokki-iskussa. Toinen Libyassa Yhdysvaltain ilmaiskun kohteena ollut terroristi sen sijaan ilmeisesti selvisi hengissä viikonlopun iskusta.

Nasir al-Wauayshi Kuva: Yhdysvaltain ulkoministeriö / EPA

Arabian niemimaan al-Qaida on vahvistanut videoviestissään, että sen johtaja ja koko järjestön kakkosmies Nasir al-Wuhayshi on kuollut Yhdysvaltain tekemässä lennokki-iskussa.

Verkkosivulle ladatussa videossa sanotaan, että al-Wuhayshi ja kaksi muuta islamistia kuolivat lennokki-iskussa. Samalla videolla kerrotaan, että al-Wuhayshin varamies Qassim al-Rimi on noussut Arabian niemimaan al-Qaidan johtoon.

Videoviesti vahvistaa aiemmin liikkuneet huhut al-Wuhayshin kuolemasta. Yhdysvaltain viranomaiset eivät vahvistaneet al-Wuhayshin kuolemaa välittömästi, vaan sanoivat tutkivansa asiaan liittyviä tiedustelutietoja.

Yhdysvaltojen puolustusministeriö sanoi, ettei se kommentoi asiaa.

Yhdysvallat pitää Arabian niemimaan al-Qaidaa järjestön vaarallisimpana osana ja se oli luvannut 10 miljoonan dollarin palkkion hänen kuolemaansa tai vangitsemiseensa johtavista tiedoista.

Libyan ilmaisku ilmeisesti epäonnistui

Viikonloppuna Yhdysvallat sanoi iskeneensä terroristiverkosto al-Qaidaan yhdistettyä taistelijaa vastaan Libyassa. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kohteena oli algerialainen jihadisti Mokhtar Belmokhtar, mutta hänenkään kuolemaansa iskussa ei voitu vahvistaa.

Tiistaina jihadistiryhmä al-Qaidan liittolainen Ansar al-Shariah, johon Belmokhtar kuului, julkaisi iskussa kuolleiden nimet. Joukossa ei ole Belmokhtarin nimeä.

Listalla on seitsemän taistelijan nimet, joiden järjestö sanoo kuolleen iskussa.

Myöskään toinen Belmokhtariin liittyvä libyalainen islamistijärjestö ei vahvistanut hänen kuolemaansa. Kumpikaan järjestöistä ei toisaalta myöskään kiistänyt hänen kuolemaansa.

Yhdysvallat väitti alun perin onnistuneensa iskussa, mutta sanoi myöhemmin, että Belmokhtarin kuolemaa ei voitukaan vahvistaa.

Libyan viranomaisten mukaan kaikkien 17 iskussa kuolleiden henkilöllisyyden selvittäminen kestäisi jonkin aikaa.