Säästöä syntyy, mutta korvaako etälääkäri lähilääkärin?

Etäpalvelut yleistyvät terveydenhoidossa. Etälääketiede ratkaisee välimatkaongelmia ja säästää kuluissa. Esimerkiksi vanhusten vastuulääkärisysteemillä on saatu suuria säästöjä aikaiseksi. Onko kehityssuunta oikea, kun yhä useammin potilas tapaa lääkärinsä vain virtuaalisesti?

Kotimaa
Asiakas keskustelee lääkärin kanssa videon välityksellä.
Antti Kolppo / Yle

Toukokuussa julkaistu Aalto-yliopiston selvitys osoitti, että Vaasan kaupunki on saanut aikaan vanhuspalveluissa merkittävät kustannussäästöt vastuulääkäripalvelun ansiosta. Palvelu on ostettu yksityiseltä terveyspalveluyritykseltä ja säästöä tuli puoli miljoonaa euroa kymmenessä kuukaudessa.

Säästöä syntyi mm. ambulanssikuljetusten ja sairaalapäivien vähenemisen seurauksena.

Uudessa mallissa helsinkiläiset lääkärit vastaavat geriatrian palveluista ja tarjoavat puhelimitse ympärivuorokautisen lääkärituen vanhusten palveluasumisen yksiköihin. Paikan päällä Vaasassa lääkärit käyvät kolmen kuukauden välein.

Vastaavanlainen toimintamalli on käytössä jo useissa kunnissa.

– Vastuulääkäripalvelu onkin täsmälääke Suomen terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamiseen, sanoo terveyspalveluyritys Doctagonin toimitusjohtaja Stefan Wentjärvi.

Löytyykö ratkaisu vanhustenhoidon ongelmiin etäpalveluita kehittämällä? Säästöä on saatu aikaiseksi, mutta Yle Pohjanmaan toimitukseen yhteyttä ottanut vaasalaisvanhuksen omainen kaipaa kuitenkin periaatteellisempaa keskustelua aiheesta.

– En käsitä, missä vaiheessa Suomessa on päätetty, että vanhukset voidaan jättää tällä tavoin puhelimen päässä olevan lääkärin "hoitoon". Tai milloin on päätetty, että lääkehoidon voi aloittaa potilasta näkemättä tai tutkimatta?, kirjoittaa omainen.

Mitä mieltä sinä olet? Onko sinulla kokemuksia etälääkäripalveluista? Oletko tullut kunnolla kohdatuksi? Onko etäpalvelu helpottanut palveluiden tavoitettavuutta? Missä tilanteessa lääkärin kohtaaminen puhelimen tai videoyhteyden välityksellä riittää?

Voit myös lähettää aiheesta sähköpostia osoitteeseen elina.kaakinen@yle.fi.