Professori Tynkkynen: Onko Loviisan ydinvoimala syy Moskovan-tapaamiselle?

Venäjän energiapolitiikan professorin Veli-Pekka Tynkkysen mukaan voidaan vain arvailla, toivooko Venäjä Suomelta sotilaallista liittoutumattomuutta vastineeksi huokeammasta energiasta.

Ulkomaat
Rosatom-yhtiön tunnus.
Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän energiapolitiikan professorin Veli-Pekka Tynkkysen mukaan voidaan vain arvailla, onko Venäjän halu osallistua Loviisan ydinvoimalahankkeeseen syy Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin tapaamiselle.

Tynkkynen kertoo, että venäläiset tuntevat Suomen energiamarkkinat hyvin ja että ydinvoimahanke voisi olla yksi Niinistön ja Putinin keskustelunaiheista. Hänen mukaansa ei ole varmaa, mitkä Venäjän toiveet Suomea kohtaan ovat.

– Fennovoiman hankkeen kautta Suomi saa Venäjältä hieman huokeampaa ydinvoimaa. Voidaan spekuloida, onko Venäjän tarjous Suomelle sitä vastaan, että Suomi pysyy sotilaallisesti liittoutumattomana, Tynkkynen kertoo.

Tynkkynen muistuttaa, että energia ja Venäjän valtio-omisteinen ydintoimija Rosatom ovat osa Venäjän ulkopolitiikkaa. Rosatom on myös ydinaseyhtiö, joten olisi kummallista, jos se ei olisi kytköksissä Venäjän valtioon.

Suomi on Tynkkysen mukaan tärkeä sekä Rosatomille että Venäjälle. Suomi on ainoa länsimaa entisten Itä-Euroopan maiden lisäksi, joka olisi valmis ottamaan venäläisen ydinvoimalan.

– Suomi toimisi ilman muuta käyntikorttina maailmalle. Se näyttäisi, että yhteiskunta luottaa venäläiseen ydinvoimaan, Tynkkynen sanoo.

Valtioenemmistöisen Fortumin Venäjä-kytköksiä Tynkkynen pitää viisaana strategisena vetona. Hän haluaisi kuitenkin kuulla enemmän keskustelua siitä, mitä tällaiset hankkeet tarkottaisivat Suomen valtion kannalta.

– Kysymys siitä, mitä naapuri toivoo vastineeksi huokeammasta energiasta, on kuitenkin poliitikkojen päätettävissä, Tynkkynen lisää.