Fortum venäläisehdotukseen: Loviisan ydinvoimalan suhteen ei ole mitään työn alla

Energiayhtiö Fortumista tiedotetaan, ettei yhtiöllä mitään tekeillä mahdollisen Loviisan kolmannen ydinvoimalan suhteen. Vanhasen hallitus tyrmäsi Fortumin hakemuksen Loviisan kolmosreaktorista toukokuussa 2010.

Kotimaa
Fortum
Fortum Oyj

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön matka on kirvoittanut Venäjän kansliasta erikoisen tiedotteen. Sen mukaan Venäjä on valmis Loviisan kolmannen ydinvoimalan rakentamiseen.

Fortumista todetaan, että ydinvoimaloiden tilanne on entisellään.

– Fortumilla ei ole mitään työn alla Loviisan suhteen. Loviisan tilanne on ennallaan, yhtiöstä viestitetään.

Fortum haki Loviisan kolmannelle ydinvoimalalle periaatelupaa vuonna 2010. Silloin vallassa ollut Vanhasen hallitus ei lupaa antanut.

Sen sijaan periaateluvat menivät Fennovoiman Pyhäjoen ja Teollisuuden Voiman (TVO) Olkiluoto ydinvoimaloille. Sen jälkeen TVO:n hanke on kaatunut ja Fennovoima on yrittänyt saada kasaan riittävää omistusta EU- ja Eta-alueelta.

Fortumista ei kuitenkaan vastata kysymykseen, ovatko he käyneet keskusteluja venäläisyhtiöiden tai -viranomaisten kanssa.

Samaan aikaan kun Venäjä ilmaisee halunsa osallistua ydinvoimalan rakentamiseen, Fortum neuvottelee merkittävästä yhtiöjärjestelystä energiayhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin kanssa Luoteis-Venäjällä.

Uudelleenjärjestelyssä perustetaan uusi vesivoimayhtiö, josta Fortum omistaisi 75 ja Rosatom 25 prosenttia. Gazprom myisi vesivoimatoiminnasta osuutensa, mutta jatkaisi alueella lämpöliiketomintaa.

Mikäli järjestely toteutuu, Fortum lähtee korkeintaan 15 prosentin osuudella mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

Fortum on pitkään kertonut, että se haluaa korvata vanhat ydinvoimalat Loviisassa uudella. Nykyisten ydinvoimaloiden toiminta jatkuu vuosiin 2027 ja 2030.