1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Nepalin maanjäristys liikautti myös Mount Everestiä

Nepalin huhtikuinen maanjäristys liikutti maailman korkeinta vuorta kolme senttiä lounaaseen.

tiede
Mount Everest.
Mount Everest on maailman korkein vuori Himalajan vuoristossa Nepalin ja Tiibetin rajalla.Narendra Shrestha / EPA

Kiinan kartoitusviranomaisten mukaan maailman korkein vuori Mount Everest liikkui kolme senttiä lounaaseen Nepalin huhtikuisen maanjäristyksen voimasta.

Viranomaisten raportista kertoo valtiollinen China Daily -sanomalehti. Raportin mukaan vuori oli ennen järistystä liikkunut koilliseen neljän sentin vuosivauhtia. Maanjäristys liikautti sitä puolestaan kolme senttiä vastakkaiseen suuntaan.

Kymmenen vuoden aikana Mount Everest oli raportin mukaan liikkunut neljänkymmenen sentin verran koilliseen ja kasvattanut korkeuttaan kolmella sentillä.

Yhdysvaltain geologinen tutkimuslaitos kertoi toukokuussa, että maanjäristys madalsi Himalajan vuoristoa, missä myös Mount Everest sijaitsee, paikoin jopa 1,5 metrillä. Joidenkin tietojen mukaan itse vuori madaltui noin kahdella ja puolella sentillä, mutta kiinalaisraportin mukaan vuoren korkeus ei muuttunut.

Jälkimmäinen Nepalin huhtikuun maanjäristyksistä ei China Dailyn mukaan vaikuttanut Kiinan ja Nepalin rajalla sijaitsevan vuoren sijaintiin.

Kathmandun tiheästi asutettu laakso puolestaan liikkui tiedemiesten mukaan puolestaan jopa lähes kaksi metriä etelään järistyksessä. Kaupunki myös nousi lähes metrin verran korkeammalle kuin aiemmin.

Ensimmäinen maanjäristys aiheutti Mount Everestillä lumivyöryn, joka tappoi 18 ihmistä ja tuhosi vuorikiipeilijöiden käyttämän perusleirin. Sekä Kiina että Nepal peruuttivat vuorelle järjestettävät kiipeilyretket loppuvuodeksi.

Nepalin kahdessa huhtikuisessa maanjäristyksessä kuoli yli 8 700 ihmistä ja satojatuhansia rakennuksia tuhoutui.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi