Ethän jarruta lapsesi nopeuden kehittymistä? – Tämä harrastus miellyttää asiantuntijaa

Vanhempien tulisi kannustaa lapsiaan liikkumaan. Nopeatempoiset ja kiihdytystä vaativat pelit ja leikit ovat parhaita nopeusharjoittelun kannalta.

terveys
Etuperin voltti sujuu 11-vuotiaalta Lucakselta mallikkaasti, takaperin vastaava temppu on vielä treenattavana.
Katja Oittinen / Yle

Mikäli vanhemmat haluavat edistää lastensa ominaisuuksia, kuten vaikkapa nopeutta, on parasta pysyä poissa tieltä.

– Vanhempien suurin merkitys on se, etteivät he häiritsisi nopeuden kehittymistä. Suomessa kun on kylmä talvi, niin lapsi puetaan toppavaatteisiin ja sitten vielä kielletään juoksemasta, että älä vaan juokse ettet kaadu. Se on karhunpalvelus nopeuden kehittymiselle, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalaja toteaa.

Kieltämisen sijasta lasta pitäisi kannustaa pelaamaan ja leikkimään sellaisia pelejä ja leikkejä, joissa tulee nopeita kiihdytyksiä, nopeita suunnanmuutoksia ja pysähdyksiä. Nämä ovat erittäin hyviä lapsen nopeusharjoitelun kannalta.

– Pidän siinä mielessä nykykehityksestä, että trampoliinit ovat yleistyneet. Kun siellä pompitaan ja tehdään erilaisia temppua, se on samalla kivaa ja erinomaisen hyvää nopeusharjoittelua.

Harjoituksiin tai kouluun kuskaaminen ei viime kädessä lapsen parhaaksi koidu, vaikka tarkoitus onkin hyvä.

Sami Kalaja

Myös kestävyyden suhteen pelit ja leikit ovat erinomaisen hyvää harjoittelua.

– Lapset ovat yleensä aika hyviä itse säätelemään omaa kuormitustaan. Joskus on varoiteltu, että lapsia ei saisi juoksuttaa kovaa, mutta kyllä lapsi itse sitten pysähtyy kun väsyy, Kalaja huomauttaa.

Kalajalla on huoli arkiliikunnasta, jonka osuus on nykyisin häviävän pieni. Tämä näkyy väistämättä kestävyysominaisuuksissa. Kalaja huomauttaakin, että arkeen pitäisi saada fyysistä kuormitusta luontevalla tavalla joka päivä.

– Harjoituksiin tai kouluun kuskaaminen ei viime kädessä lapsen parhaaksi koidu, vaikka tarkoitus onkin hyvä.