Alkoholijuomien kulutus väheni toissa vuodesta

Kokonaiskulutus laski viime vuonna 3,4 prosenttia toissa vuoteen verrattuna, THL:n raportista käy ilmi.

Kotimaa
Viinapulloja Alkon hyllyllä.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni viime vuonna toissa vuodesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo uudessa tilastoraportissaan (siirryt toiseen palveluun).

THL:n mukaan kokonaiskulutus väheni viime vuonna 3,4 prosenttia vuoteen 2013 verrattuna. Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli Suomessa 50,9 miljoonaa litraa, kun juomat muunnetaan sataprosenttiseksi alkoholiksi.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 11,2 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti, THL kirjoittaa.

THL:n selvityksestä ilmenee, että tilastoidussa kulutuksessa mietojen viinien ja mallasjuomien osuus on noussut, kun taas väkevien juomien osuus on vähentynyt. Tilastoitu kulutus tarkoittaa Suomessa myytyjä alkoholijuomia ja tilastoimaton suureksi osaksi matkustajatuontia, THL:stä kerrotaan Ylelle.

THL huomauttaa, että viime vuoden alussa voimaan tulleen alkoholijuomaveron korotuksen takia päivittäistavarakauppa ja anniskeluravintolat hankkivat alkoholijuomia varastoihinsa joulukuussa 2013. Nuo juomat myytiin kuluttajille vasta vuonna 2014 mutta tilastoituvat toissa vuoden kulutukseksi.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus ja tilastoitu kulutus ovat näin ollen todellisuudessa hieman raportoitua korkeampia, tilastoraportissa kerrotaan. THL:stä todetaan Ylelle, että sitä, onko kokonaiskulutuksen lasku lähempänä kahta kuin kolmea prosenttia, on vaikea arvioida.