Danske: Korot nousuun vuonna 2017

Miinus- ja nollakorkojen aika on kohta takana, ennustaa Danske Bank. Talouskasvun vauhdittuminen ja inflaation kiihtyminen saavat Euroopan keskuspankin nostamaan ohjauskorkoaan vuoden 2017 puolivälissä. Samalla alkavat nousta asuntovelkaisten korot. Myös Suomen vasta vaivoin nousuun saatu talouskasvu voi hyytyä.

talous
Pasi Kuoppamäki
Pasi KuoppamäkiYle

Korkotaso on pysynyt euroalueella historiallisen matalana jo pitkään. Alkuvuonna yhden kuukauden ja kolmen kuukauden euriborkorot ovat painuneet jopa miinukselle. Euroalueella talouskasvu kiihtyy kuitenkin tänä vuonna jo 1,5 prosenttiin ja ensi vuonna 2 prosenttiin ennustaa Danske Bank. Samalla hintojen nousu vauhdittuu.

Dansken arvion mukaan inflaation kiihtyminen saa EKP:n nostamaan ennätysmatalalla, 0,05 prosentissa, olevaa ohjauskorkoaan ensimmäisen kerran vuoden 2017 puolivälissä. Siihen on aikaa siis vielä pari vuotta. Jos Kreikka ei keikuta venettä, niin etenkin pitkissä usean vuoden koroissa nousu alkaa jo aiemmin.

– Vielä pari vuotta asuntovelalliset voinevat nauttia alhaisista koroista, mutta jos EKP aloittaa ohjauskoron nostot vuonna 2017, niin se kiihdyttää myös euriborien nousua. Sen jälkeen pitää vaurutua nousevaan korkotasoon ja asuntolainoja ottaneiden on huolehdittava siitä, että maksukyky pysyy kunnossa, sanoo pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista pankin suhdannekatsauksen tiedotustilaisuudessa.

Korkojen nousu vaimentaa kasvua

Asuntovelkaisten lisäksi syytä huoleen on myös Suomen hallituksella, jos maan taloutta ei ole ehditty kääntää kasvu-uralle ja rakenteita notkistavia päätöksiä saatu aikaiseksi.

– Olisi hienoa, jos saisimme vuoteen 2017 mennessä nämä suuret rakenteelliset kysymykset pois pöydältä ja Suomen talouden kasvunäkymä olisi parempi. Jos EKP lähtee nostamaan 2017 ohjauskorkoaan ja Suomi on yhä muita pahasti jäljessä, niin korkojen nousu iskisi kipeästi Suomeen. Se hidastaisi taas talouskasvua, Kuoppamäki sanoo.

Suomen talouskasvun pankki ennustaa olevan heiveröistä 0,5 prosentin tasoa tänä vuonna ja heikkoa eli 1,4 prosenttia vielä ensi vuonnakin. Vienti ja kotimainen kysyntä vauhdittavat kyllä talouskasvua, mutta hallituksen mittavat sopeutus- ja säästötoimet sitä osaltaan vaimentavat.

– Hallitusohjelman leikkaukset leikkaavat kasvua 2016–2017 jonkin verran. Jatkossa on tärkeää, miten onnistumme esimerkiksi sote-uudistuksen ja yhteiskuntasopimuksen kanssa. Jos ne onnistuvat, niin Suomen pitkän aikavälin kasvunäkymät paranevat. Jos epäonnistumme, näemme vain leikkausten negatiivisen vaikutuksen, arvioi pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.